Dostala se Ivana Doubová, vedoucí stavebního úřadu, do střetu zájmů při prodeji svých pozemků? U více než šesti hektarů travnatého porostu změnili zastupitelé na popud stavebního úřadu územní plán na stavební parcely, čímž se jejich cena zmnohonásobila. Místo 350 tisíc tak za ně Doubová inkasovala 26,5 milionu.

Ivana Doubová tvrdí, že nepochybila, protože ona o změnu územního plánu nežádala. To za ni učinila firma, kterou si k tomu najala.

Karlovarský magistrát zatím žádné stanovisko k jejímu jednání nevydal. „Primátor nařídil zpracovat analýzu toho, zda byl tento prodej po právní stránce v pořádku. Město zvažuje i možnost, že by rozbor svěřilo externí právní kanceláři,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí radnice.

Podle Martina Holíka z právního protikorupčního střediska Transparency International je jistě nežádoucí, aby v řízení činil úkony úředník, který má na výsledku vlastní zájem, byť v této věci sám nerozhoduje. „Pokud se tak ale stalo, není bohužel nastalá situace právně postižitelná,“ uvedl. Dodal, že pokud by bylo možné hovořit o střetu zájmů, pak nikoliv jako o kolizi zájmů upravené právními předpisy, nýbrž jako o situaci, kterou musí dotyčný řešit na základě vlastních etických direktiv.

Počínání Doubové ale kritizují opoziční zastupitelé.

„Řadu let je stavební úřad neschopný dokončit jasný územní plán. Samozřejmě je to vlivem ´vyšších´ zájmů, tedy koaličního vedení města, kterému to právě takto vyhovuje. Dává jim to prostor pro jednání s investory o různých změnách a studiích, které si pak koaličníci schvalují. Právě toto vytváří korupční prostor zamořený nedůvěrou,“ myslí si zastupitel Jiří Kotek (Alternativa). Podle něj tomu stejně bylo v tomto případě, kdy si vzájemně zainteresovaní účastníci vyhověli, když hlasovali o dílčích lokalitách pro VIP členy koalice.

Na dotaz, zda zastupitelé při projednávání tohoto bodu věděli, že jde o majetek vedoucí stavebního úřadu, odpověděl, že přestože o tom nikdo nahlas nemluvil, samozřejmě to všichni věděli. „Byl to přece jeden z koaličních handlů, o čemž hlasování také vypovídá. Moderující náměstek Hybner během několika vteřin bod uzavřel a rychle ho nechal prohlasovat. Nediskutovalo se,“ dodal Kotek.