„Bylo to strašné, nevěděli jsme, co bude dál, šance na to, že bude Martin znovu normálně žít, byly velmi malé. Ale nevzdali jsme to,“ popisuje své pocity z uplynulých měsíců rodina Dvořákových z Horního Slavkova, jejichž syn Martin se krátce před dvacátými narozeninami naboural na místě spolujezdce v autě.

Vše je však jinak. Martin byl umístěn do chronické resuscitační péče lékařů nemocnice v Ostrově a začala léčba, která měla jediný cíl – vrátit mladíka do normálního života.

„Personál zde používá řadu odborných metod, stále například s pacienty komunikujeme, i když mají vážná poranění mozku a další vážné problémy, pouštíme jim například hudbu a používáme i další speciální metody. Pacienti se zde učí znovu mluvit, psát. V tom nám hodně pomáhají také rodiny pacientů,“ uvedla Ivana Jarošová, primářka oddělení. To má i další specifika. „Například rodinní příslušníci sem mají návštěvy neomezeně dvacet čtyři hodin denně,“ dodala primářka.

Pro rodinu Martina Dvořáka je jeho současný stav velkým zázrakem. „Chodili jsme ho navštěvovat denně, takže jsme mohli pomalu pozorovat, jak se jeho stav zlepšuje. Nyní už normálně vnímá, mluví a chodí. Jen má ještě problémy s krátkodobou pamětí, ale snažíme se s ním stále mluvit a pomáhat mu,“ vysvětlil Martinův otec Bohumír Dvořák.

„Je to nádherný pocit vidět Martina znovu komunikovat a vnímat,“ doplnila jeho sestra Michaela.

Martina, velkého příznivce hokejového klubu HC Energie, v pondělí 15. června v Ostrovské nemocnici navštívili i členové týmu – Lukáš Mensator, Václav Skuhravý a Petr Kumstát s mistrovským pohárem. „Mám z této návštěvy velkou radost,“ neskrýval nadšení samotný Martin.

Podle primářky Jarošové čekají Martina ještě některé rehabilitace, ale jeho život už nečekají žádná omezení. „V nejhorším pouze krátkodobá,“ dodala.