Jestliže Jiří Bartoška, prezident Mezinárodního filmového festivalu potvrdí, že všechny přípravy na nejprestižnější filmovou přehlídku v České republice jsou zatím bez problémů a všechno klape, pak mizí obavy, že by letošní festival kvůli krizi kolaboval.

Festival se v Karlových Varech letos koná od 3. do 11. července. Rozpočet této akce přesáhne sto milionů korun.

I v současné ekonomické recesi tak festival nabídne návštěvníkům vše, co v uplynulých letech. Kromě skvělých filmů, filmových predátorů, jako jsou Miloš Forman či další světové filmové star, které organizátoři tají do poslední chvíle, bude letošní premiéra patřit také karlovarské multifunkční hale. O co je Jiří Bartoška a jeho tým rok od roku profesionálnější, karlovarská multifunkční hala zažívá v tomto roce svou premiéru. Zcela nový zážitek nabídne návštěvníkům v hale digitální projektor značky Sony. Festivalový film z digitálního projektoru uvidí diváci pouze jednou, přestože má čtyřikrát větší rozlišení než běžné projektory.

„Musíme si uvědomit, že hala je tak zvaně v záběhu. Neznáme výši nákladů, ani to, kolik nás budou stát energie. A to jak hlavní haly, tak té tréninkové. Musíme si provoz do konce roku vyzkoušet. Nechceme jít do rizika, to by bylo vůči návštěvníkům nesolidní,“ uvedl Zdeněk Sysel, ředitel společnosti KV Arena.

Před každým filmovým snímkem tak návštěvníci uvidí loňské znělky a vedení festivalu by rádo představilo divákům další díly znělek s filmovými celebritami.

Plný provoz začne v KV Areně až příští rok. Přes to vše si multifunkční hala letošním skutečným křtem ohně projde naplno. „Ve středu 8. července jsme zde naplánovali Festivalový večer města. Jaké bude jeho motto, to zatím nevím. Scénáře očekávám v nejbližších dnech. Z toho, co jsem viděl, se mi líbí scénář Filmové taneční noci města, “ dodal ředitel Sysel.

Hosté a návštěvníci festivalu se budou moci opět ubytovat v hotelích, penzionech, hostelech, ale také, jak velí tradice, i ve festivalovém městečku na stadionu AC Start. To bude v provozu od 2. července a navzdory ekonomické krizi ceny ubytování zde nezvýšili. „Místa je dost a cena za osobu, sprchu a nocleh včetně úschovny zavazadel činí stále 70 korun za den,“ zdůraznil Vít Hořejš, šéf areálu.

Předpremiéru si v nové multifunkční hale jako první odbyde regionální výstava stavebnictví. Ta se zde koná od 1. až 20. června.