Přestože bude za pár dní listopad, Vánoce jsou ještě dost daleko. Blíží se vrcholný podzim, se všemi krásami a specifickou, tichnoucí přírodou, včetně mlhavého počasí. Znám mnoho lidí, kteří podzim milují stejně jako já a je jim stejně jako mně nepříjemné, jak nás o něj komerce okrádá. Už v první polovině října jsem se ve větších obchodech začala setkávat s vánoční výzdobou, vánočními nabídkami, vánočními slevami, s vánočním zbožím.

V tu chvíli jsem začala přemýšlet, proč se u nás nevžil starý keltský, tedy pohanský svátek all hallow even (předvečer svátku všech svatých), čili halloween, který je v podstatě filozoficky krásnou myšlenkou loučení se světlem před dlouhou zimou. Patří k němu tradiční výroba, zejména světélkující dýně na zahradách či aspoň oknech, které děti tak rády vydlabávají, spousta půvabné podzimní výzdoby v interiérech a zkrátka vychutnávání nádherného ročního období podzimu. Naopak se vžil a obchodníky je neustále podsouván a implantován cizorodý svátek Valentýn, který je obskurním rozkazem ´mít někoho rád a hlavně jej obdarovat dárkem materiálního charakteru´.

No nic. Asi se trendy jen tak nezmění, vždyť obchodníkům prospívá přece nákup plyšových srdcí a ne sběr a ne výzdoba domů barevným listím či zmíněnými dýněmi…