Vyhlášky regulující automaty nejsou jen témata pro jednání politiků, ale i náměty scénáristů. Tisíce diváků tak jsou nyní například svědky, jak se s takovou vyhláškou popere místostarosta Lumír Nikl v „nováckém“ seriálu Ulice. Nemá to přitom vůbec jednoduché.

Do politiky mu pomohl jeho „téměř švagr“ – Vasil z Ukrajiny, který za Niklovo jmenování byl ochotný zaplatit statisíce. Sledoval tím jedno jediné – Nikl jako místostarosta a jeho prodloužená ruka měl prosadit vznik vyhlášky, která by snížila zákonem danou stometrovou hranici od vybraných objektů, čímž by zrušila konkurenci heren, jež provozují Vasilovo nadřízení. Jenomže „protivní“ novináři zveřejnili, že Nikl je na tyto podnikatele napojený.

Nikl tak byl postavený před zásadní problém – buď prosadit takovou podobu vyhlášky, na niž by doplatily i Vasilovy herny, a tím by odvrátil podezření, že má s mafií cokoliv společného, a nebo vyjít Vasilovi vstříc. Nikl se ruskojazyčné mafie nezalekl a zvolil první variantu. Nyní má kvůli tomu ale velké problémy.

Je jasné, že scénáristé Ulice se nechali inspirovat realitou. Jenomže ta je bohužel ještě horší, než jak popisují. V té totiž politici své závazky vůči těm, kteří platí a za které lobbují, dodržují a jsou pro to ochotni udělat cokoliv. A je jedno, zda jde o ruskojazyčný nebo český gang.