Chlapíci a borkyně z pátého patra karlovarského magistrátu to někdy táhnou spolu, a jindy zase proti sobě.

I lidé však mají své meze – když zjistí, že s nimi někdo špinavě manipuluje. Zvlášť když objeví stavbu, která je příliš podivná, než aby to nechali být. Třeba jako výškový obytný komplex, který má vyrůst na Hůrkách. Takový je případ místních starousedlíků, kteří zde mají postaveny rodinné domy a úředníci jim odmítají sdělit, jak si investor bytový areál vysnil a jak bude vlastně vypadat. Nechtěli mnoho, žádný projekt, žádné detailní informace, které by snad proboha sdělili konkurenci či je okopírovali a prodali. Přesto neuspěli a byli odmítnuti.

„Nejsme agenti. Jsme Varáci od narození a zajímá nás, jaké bude začlenění stavby do tohoto krásného prostředí,“ marně odmítají doporučení úředníků, že si všechno mají vypátrat sami, protože nejsou účastníky územního řízení. „Proč je všechno tak tajné, žijeme snad v Pentagonu?“ namítají.

A protože nechtějí magistrát pouze kritizovat, to je v Karlových Varech neodpustitelné a zavání vendetou, sami přicházejí s návrhem, jak tato přísně tajná akta jednoduše vyřešit. Radnice by mohla svolat schůzku a lidem, pro něž jsou Karlovy Vary srdeční záležitostí, vše v klidu objasnit a vysvětlit. A odpustit si tak humbuk, který magistrátní tutlaná stavební režie mezi znervóznělými lidmi zcela určitě vyvolá.