Koalice ODS a ČSSD, která se zřejmě rozloučí s posty na magistrátu a s vedením Karlových Varů a někteří její členové se po dlouhých osmi letech budou muset poohlédnout po civilním zaměstnání, odchází viditelně nerada. Proto se stále častěji z této sehrané lóže ozývá argument, že nová koalice K20 je nezkušená a s vedením města si neporadí. Na to prý potřebuje profesionály.

Tato nezkušenost, s níž kdysi zahájila svou politickou dráhu i ODS a ČSSD, může být ale geniální výhodou. Správa věcí veřejných vyžaduje odpovědnost, zodpovědnost, soudnost, ale také pokoru. Ona profesionalita politiků totiž netkví v tom, že během hodiny a půl schválí čtyřiapadesát bodů včetně zakázek, pronájmů, posouzení prodejů, rozpočtových opatření a dodatků ke smlouvám, jako tomu bylo dva dny po komunálních volbách. Rychle až zběsile tak rozhodovalo deset radních s přizvanými úředníky 19. října. Přestože mandát už jim voliči odebrali a někteří z radních či náměstků už nejsou ani zastupitelé.

Viděno touto optikou by si nová koalice měla pospíšit a bez zbytečných průtahů se ujmout vedení magistrátu. Tato současná politická dvojkolejnost a úřednická lokajnost je už tak trochu frustrující.

Čas sluhů ať je pryč, čas dluhů zůstává. Není co odkládat.