Výstavba výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra v Karlových Varech už pomalu míří k závěru. Nyní se v hale dělají dokončovací práce, a termín předání haly stanovený na 19. června letošního roku by měl být bez problémů dodržen.

„Nyní se skutečně pracuje už na konečné fázi této stavby, na termín 20. února je stanoven začátek osazování sedaček,“ informoval na včerejším kontrolním dnu stavbyvedoucí Tomáš Slepička. Podle něj nenarušilo harmonogram prací ani zimní počasí. „K výraznějším problémům minimálně během letošní zimy nedošlo,“ potvrdil stavbyvedoucí Slepička.

Město Karlovy Vary zatím proinvestovalo na stavbě arény 750 milionů korun. „Celkové náklady na projekt činí 1 miliardu a 168 milionů korun,“ vyčíslil Daniel Riedl, vedoucí odboru investic karlovarského magistrátu.

V hale už jsou kompletně dokončené technologické věci. „Voda, plyn, elektřina, to všechno je už v pořádku spuštěné. Jsme také už schopni udělat led, zabralo by to zhruba sedm dní. Nyní se tedy skutečně dělají už dokončovací práce,“ uvedl František Chvilíček, hlavní stavbyvedoucí.

S postupem prací na výstavním, sportovně kulturním a kongresovém centru byl spokojen i karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS). „Důležité je, že jsou v pořádku plněny všechny termíny. Také mě velmi potěšilo, že technologické věci už jsou v pořádku spuštěné a jsme už například schopni vytvořit ledovou plochu,“ konstatoval karlovarský primátor.

Podle primátora je velmi reálné termín předání splnit. „Tento termín je závazný a po dnešním kontrolním dnu mohu konstatovat, že je určitě reálný. Možná se dokonce povede i dřívější termín,“ nastínil primátor Hauptmann.

Společnost KV Arena, která bude po dokončení halu provozovat, už intenzivně jedná o kulturních a sportovních akcích, které by se zde letos mohly konat.

Výstavní, sportovně kulturní a kongresové centrum má několik variant využití. Může posloužit například k výstavám konaným na hrací ploše, dále se počítá s hokejovými utkáními a také se sledgehokejovými zápasy. K mání budou také kulturní pořady — například koncerty, velkokapacitní kino pro 800 diváků s využitím rovněž pro Mezinárodní filmový festival. Počítá se také s možností pořádání kongresů a společenských akcí. Výjimkou nebudou ani zápasy v míčových sportech — košíková, volejbal a tenis.

Kapacita diváků bude 5.900 osob, občerstvení budou zajišťovat 4 bufety a také restaurace. Skyboxů bude lidem k dispozici 25 a restaurace v podlaží Skyboxů bude mít kapacitu 200 míst.

Dále celý komplex centra zahrnuje také tréninkovou halu. Ta bude podle informací radnice sloužit zejména k tréninku hokejistů, ale rozměry hrací plochy bude umožňovat také pořádání regulérních sportovních utkání. Počítá se také s veřejným bruslením pro školy a veřejnost. Kapacita sedících diváků bude v tréninkové hale 100 míst a při veřejném bruslení bude 300 současně bruslících osob.

Důležitá pro návštěvnost a provoz haly budou také parkoviště, která jsou situována ve spodním podlaží multifunkční a tréninkové haly na úrovni městské komunikace Západní ulice. V rámci areálu bude vybudováno venkovní parkoviště v prostoru jižně od multifunkční haly, tedy před hlavním vstupem. Celková kapacita parkovišť pod halami a venkovního parkoviště je 499 míst a v podlaží hal 275 parkovacích stání.

Jaké budou akce v hale

Společnost KV Arena zatím jedná například s produkcí, která by 20. června 2009 chtěla uspořádat v hale komerční koncert souboru Alexandrovci. Připravuje se také slavnostní otevření arény.
Ze sportovních akcí je v jednání například konání seriálu hokejových turnajů Euro Hockey Tour, či Mistrovství světa Unifight – univerzálním boji.