Stane se Werner Hauptmann novým karlovarským primátorem? To bude jasné už v úterý 18.listopadu, kdy zasedá karlovarské zastupitelstvo a volba primátora je jedním z prvních bodů programu.

Hauptmanna na post primátora nominovala karlovarská ODS a měl by vystřídat Veroniku Vlkovou z téže strany, která na funkci primátorky rezignovala k 15. listopadu. „Je to náš jediný oficiální kandidát a on nabídku přijal. Werner Hauptmann až dosud zastával pozici krajského zástupce v Bruselu. Jde o schopného, jazykově vybaveného člověka, který podle našeho mínění bude důstojně reprezentovat Karlovy Vary,“ uvedl Antonín Vlk, předseda karlovarské ODS.

Werner Hauptmann bere svou nominaci od ODS na karlovarského primátora jako výzvu. Členem této strany je totiž pouhý rok. Do karlovarského zastupitelstva kandidoval před dvěma lety za Karlovarskou koalici.

„Přemýšlím o spoustě věcí, mezi jiným jak zlepšit obraz města a komunikaci s občany. Problémů je hodně, ale spoléhám na týmovou práci v ODS i s koaličními partnery. Za velký klad považuji podporu své manželky a rodiny, rozhodl jsme se nabídku přijmout až po jejich souhlasu,“ uvedl Hauptmann.

Zda se občanským demokratům podaří zvolit Hauptmanna primátorem, to záleží na ČSSD, koaličním partnerovi ODS na radnici.

„My se s ním teprve sejdeme a chceme slyšet koncepci, s níž hodlá město vést. Podle mých informací s jeho nominací klub ČSSD problém nemá, ale záleží i na členech ODS, kteří sice vystoupili z klubu ODS, ale členové koalice stále zůstávají. A ti mohou navrhnout Hauptmannova protikandidáta,“ uvedl první náměstek Tomáš Hybner (ČSSD). Právě ten jako statutární zástupce funkci primátora vykonává.

„V každém případě bychom chtěli zlepšit mediální obraz města a naší podmínkou bude i důsledné vysvětlování a zdůvodňování všech kroků radnice,“ dodal Hybner.

Proti Haptmannovi nijak výrazně neprostestuje ani Strana zelených. „My ODS respektujeme jako vítěze komunálních voleb, který vždy staví primátora. Pokud vezme v úvahu naše priority, což je ekologie, pak s ním nemáme problém,“ uvedl zastupitel Pavel Žlebek.

Podporu obdrží Hauptmann i od komunistických zastupitelů. „Potíže bychom s jeho zvolením měli pouze v případě, že by primátorka Vlková neodstoupila a ODS by ji chtěla odvolat. Takhle nominaci Hauptmanna zřejmě podpoříme,“ uvedl Jaroslav Borka (KSČM).

Zda Wernera Hauptamnna na post primátora podpoří i zastupitelé Karlovarské občanské alternativy nebo z klubu SNK/ED, to zdaleka není jasné.

Výhrady mají také čtyři členové ODS, kteří z tohoto klubu vystoupili.

„Nevidím jeden jediný důvod, proč bych pro něj měla hlasovat. V ODS je jeden rok a nikdy se o problémy ve městě nezajímal. Na zastupitelstvu, pokud tam dorazil, řekl za dva roky jedinou větu. Nechápu také, proč primátorem nebude Petr Keřka, který měl, jak často zdůrazňoval, v komunálních volbách nejvíce preferenčních hlasů. Ať zdůvodní, proč jím tedy nebude on, nebo na tento post nepodpoří například Otakara Macešku. Ten byl ve volbách také velmi úspěšný a v ODS pracuje už devět let,“ uvedla Monika Makkiehová (ODS). Dodala, že hledat místo pro někoho, kdo tak jako tak v Bruselu skončí, je pouhou výmluvou.

S Hauptmannovou podporou váhá i Karlovarská občanská alternativa.

„Pro mne je to vše dost nečitelné. Wernera Hauptmanna považuji za racionálního a rozumě smýšlejícího člověka. Pokud ale bude prodlouženou rukou tvrdého jádra ODS, pak je to špatně. A scénář této výměny primátorů nese jednoznačně Keřkův rukopis,“ uvedl Petr Kulhánek (KOA). „Pokud to ví a s tím kandidaturu bere, pak má idealistické představy. Za sebe mohu říct, že z toho mám rozporuplné pocity a nejsem rozhodnutý. Všechny varianty v hlasování tak zůstávají otevřeny,“ dodal Kulhánek.

Stejně nedůvěřiví jsou k výměně primátorů zastupitelé SNK/ED.

„Je-li jeho nominace na primátora výsledkem nesrozumitelných rošád v ODS, pak to její věrohodnosti moc nepřidává. Vnímám, že to byl kandidát, který do zastupitelstva přišel jako člen jiné volební strany a následně převléknul modrý dres,“ zdůraznil Jiří Kotek. Podle něj Hauptmann pouze aktivně podporoval koaliční majetkovou mafii ve všech sporných majetkových machinacích. „V diskusích o čerpání prostředků z fondů EU se nikdy srozumitelně nevyjádřil. Nevím jaký byl přínos jeho Bruselského angažmá. Ale snad nás překvapí svým vysvětlením v inauguračním projevu, ve kterém se s těmito spornostmi vypořádá,“ uzavřel Kotek.