Rekonstrukce horního nádraží v Karlových Varech je skutečně nadčasovým projektem. Přestože se o tomto projektu mluví, jedná a debatuje už několik let, zatím se práce nehnuly. Firma Grandi Stazioni, která má rekonstrukci a modernizaci nádraží realizovat, zatím práce nezahájila.

Že stále není jasné, kdy práce začnou, potvrdil Martin Hamšík, mluvčí společnosti Grandi Stazioni. „Zatím skutečně není v této věci nic nového. Českým drahám jsme nabídli několik variant, tak záleží na nich, pro kterou se rozhodnou,“ uvedl Hamšík.

Situaci kolem horního nádraží sleduje také karlovarská radnice. „Už jsme s Grandi Stazioni delší dobu nejednali, ale mám informaci, že jsme byli osloveni Českými drahami, abychom se zúčastnili jednání. To by se mělo uskutečnit v dohledné době,“ konstatoval Jan Kopál, mluvčí karlovarské radnice. „Podle všeho nám budou chtít společně s firmou představit některé nové alternativy, ale nic bližšího zatím nevíme,“ dodal Kopál.

České dráhy potvrzují, že rekonstrukce skutečně nezůstane pouze na papíře. České dráhy v současné době jednají s právními zástupci Grandi Stazioni ČR o úpravě smluvních vztahů pro tuto lokalitu. Snahou Českých drah je uzavřít jednání v září 2009. Předmětem diskuse je návrh textu dodatku stávající nájemní smlouvy.

„Obě strany zatím nedospěly k dohodě ve všech bodech obsažených v návrhu Grandi Stazioni ČR, jednají a diskutují od ledna 2009, s předpokladem ukončení jednání v září 2009. Poté dojde k rozhodnutí o zahájení rekonstrukce - podzimní měsíce letošního roku,“ sdělila Radka Pistoriusová, mluvčí Českých drah.

Vzhledem k časovému odstupu od schválení projektové dokumentace vycházející z původní smlouvy bude nutná aktualizace stavebního programu a projektové dokumentace.

Zájmem Českých drah je podle mluvčí se změnami na horním nádraží v Karlových Varech skutečně začít a dostát záměru. „Karlovy Vary si zaslouží a potřebují nádražní budovu odpovídající 21. století,“ dodala mluvčí Českých drah.

Neutěšený současný stav horního nádraží kritizují také sami Karlovaráci i návštěvníci lázeňského města. „Horní nádraží? Myslíte tu chátrající špínu? Úžasnej vstup do světoznámého lázeňského města… Stydím se, když k nám jedou příbuzní a musí přijet vlakem. Chápu, že na rekonstrukci nádraží nejsou peníze, ty jdou v Karlových Varech na jiný věci,“ okomentovala stav nádraží Karolína Hošková z Karlových Varů.