Oblíbit si v Karlových Varech nějakou hospůdku či restauraci, kam se člověk těší na jídlo i pití za rozumnou cenu, není jen tak. Když si na ni totiž zvykne, může se mu stát, že brzy skončí.

V krajském městě těchto podniků v posledních letech ubyla celá řada. Místo některých vznikly restaurace pro zámožné lázeňské klienty, z jiných se naopak staly jiné provozovny.

I takový osud nyní čeká velmi oblíbený E.T. Bar v Zeyerově ulici či populární hospůdku Černý kůň v Pražské ulici. Oba podniky totiž končí kvůli majitelům domů.

„Closingparty v E.T. Baru byla už před několika dny. Nezavřeli jsme kvůli žádné rekonstrukci provozovny ale proto, že nám majitelka už nechtěla prodloužit nájem. V tomto podniku tak končíme po dlouhých sedmnácti letech,“ říká Tomáš Kneisl, provozovatel baru i novější restaurace U Tomáše, která se nachází hned pod E.T. Barem.

O práci tak v tomto podniku přišlo sedm lidí. „Musel jsem propustit dva kuchaře, jednu pomocnou sílu a čtyři číšníky. Jen jednoho z nich jsem mohl zaměstnat U Tomáše,“ dodává podnikatel.

Loučení s pronajatou hospůdkou čeká brzy už i Alenu Jakešovou, která provozuje hospodu Černý kůň. „Ano, je to pravda. S majitelem domu jsme se nedohodli na nájemném. Chtěl po mně stoprocentní navýšení a na to já jsem nemohla přistoupit. Takovou částku bych z provozu hospůdky nemohla zaplatit,“ vysvětluje podnikatelka.

Ta narozdíl od provozovatele E.T. Baru ale neví, co s tímto podnikem bude. „Má si ho pronajmout nějaký Vietnamec. Nevím ale, zda z toho chce udělat hernu, hospodu či večerku. Štamgasti jsou z toho pochopitelně hodně nešťastní. Nabízeli mi i pomoc, chtěli se na nájemném podílet, ale takto to není možné řešit. Černý kůň tak 31. prosince končí,“ pokračuje Jakešová a sama zdůrazňuje, že v Karlových Varech ubývá obyčejných podniků pro řadové obyvatele lázeňského města.

Podnikatelka se nechce jen tak vzdát a v okolí hledá už jiné prostory, které by si mohla pronajmout.