Magistrát lázeňského města vyhlásil stop stav změnám územního plánu. Proč? Kdy bude zpracován nový územní plán?
Stop stav ve vydávání změn územního plánu nastal právě díky zpracovávání nového územního plánu, který bude hotov do roku 2012. Nyní se koná výběrové řízení na jeho zpracovatele. Nový územní plán by měl vypořádat všechny žádosti o změnu, které nebylo možno dokončit pro nesouhlasná stanoviska dotčených orgánů.

Jaký územní plán nyní platí v Karlových Varech?
Platí uvedený územní plán z roku 1997, včetně více než stovky změn přijatých v průběhu dalších let.

Mohou lidé i nyní žádat o změny v územním plánu?
Ano, o změny v územním plánu lze žádat, budou zahrnuty do nového územního plánu města.

Často se spekuluje o tom, že magistrát vychází vstříc politikům, úředníkům a přátelům. Je to pravda?
Není. Magistrát má zákonem definovaný postup, kterým vyřizuje všechny záležitosti ohledně změn územního plánu, územního a stavebního řízení. V případě změn územního plánu jedná na návrh žadatele, a to ve čtyřech fázích.
V první – zadání změny – posuzuje pořizovatel, v tomto případě odbor Úřadu územního plánování a stavební úřad karlovarského magistrátu, zda návrh obsahuje všechny náležitosti. Pokud ne, vyzve k odstranění nedostatků. Návrh pak posoudí a předloží zastupitelstvu.
Pokud o něm zastupitelstvo rozhodne kladně, je po dobu třiceti dnů zveřejněn a zároveň je zaslán krajskému úřadu a dotčeným obcím. Jejich požadavky a podněty se zapracují a konečné znění je opět předloženo zastupitelstvu ke schválení. Pokud je v zadání stanoveno, musí zpracovatel zajistit zpracování konceptu a vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj. Po projednání konceptu pořizovatel vydá pokyny pro zpracování změny, které jsou opět předány zastupitelstvu ke schválení.
Další fází je návrh změny územního plánu, nad nímž se koná jednání s dotčenými orgány, okolními obcemi a krajským úřadem. Pořizovatel pak posoudí, zda je návrh v souladu se zákonema předá jej zastupitelstvu. Změna se vydává veřejnou vyhláškou.

Jste informováni o jednání komise urbanistiky a územního plánování? O čem tato komise vlastně jedná?
Ano, komise pravidelně informuje radu o své činnosti. Komise jedná o návrzích územních studií, o změnách území, o rozvojových dokumentech města, o podnětech k územnímu plánu a podobně. V tomto smyslu je už sám její název poměrně výstižný.

V poslední době se množí případy, kdy lidé nakupují ornou půdu či pastviny a změnou územního plánu příslušného zastupitelstva je změní na lukrativní pozemky. Myslíte si, že jde o spekulativní nákupy, nebo o čistý podnikatelský záměr?
Není to záležitost poslední doby. Změny územního plánu se dějí od té doby, co existuje územní plánování. Za dobu platnosti současného územního plánu bylo vydáno více než sto jeho změn. Je to logický důsledek rozvoje každého území. Změna územního plánu je zákonem definovaná, děje se na návrh majitele dotčených pozemků standardním postupem. To, zda je změna možná, či nikoliv, nezáleží na rozhodnutí jedné instituce, ale na vyjádření celé řady orgánů i na vypořádání oprávněných připomínek dalších účastníků řízení a veřejnosti. Pokud změna proběhne podle zákona, je legální. To, že majitel nemovitosti vydělá na jejím prodeji, je také legální – dá se možná dokonce říci, že vcelku obvyklé.

Lze podobné transakce uhlídat?
Těžko říci, co znamená uhlídat v této souvislosti? Jestli to má znamenat zamezit vlastníkům pozemků, aby s nimi nakládali v rámci zákona podle svého uvážení, lze se obávat, že takové uhlídání není možné. Jestli to ale znamená uhlídat, aby byl dodržován zákon, tak to samozřejmě lze.