Živnostník Eduard H. se dostal do finančních potíží a své nesnáze řešil brutálním útokem. Případ tohoto podnikatele se vleče už řadu let. Ve sporu se nejprve ocitl s Pozemkovým fondem, s nímž uzavřel smlouvu na vyčištění skládky ve Stružné. Protože mu prý Pozemkový fond nezaplatil všechny náklady, které s prací měl, dostal se do finančních potíží. Spor se vyhrotil před dvěma lety, kdy barely s vyjetým olejem z pozemku, který vyčistil, složil podnikatel přímo pod okny Pozemkového fondu, to hned dvakrát.

„Nemám jinou možnost, jak na tento případ upozornit,“ uvedl tehdy. „Já fondu vracím jen jejich majetek, ten odpad je jejich,“ dodal s tím, že je rozhodnut pod okny úřadu složit dalších dvě stě tun odpadů. „Dostal jsem se do velkých nesnází. Jejich přičiněním jsem přišel o milion, propustil lidi a prodal majetek. Roky podnikám, a teď abych začal znovu,“ dodal před lety trpce podnikatel.

Pozemkový fond ale jakékoliv pochybení odmítá. „Případ skončil u soudu a ten jsme vyhráli,“ vysvětlil Miroslav Jíša, zástupce ředitele Pozemkového fondu v Karlových Varech.

Další finanční ránu ale živnostník obdržel od České inspekce životního prostředí. „Ta mu za správní delikt vyměřila pokutu ve výši dvě stě tisíc korun. Toto rozhodnutí jsme obdrželi 14. ledna loňského roku. Od té doby nevíme nic,“ vzpomněla si na problém také Zuzana Večerková, starostka Stružné.

Právě této obci, kde barely s vyjetým olejem nakonec živnostník vyhodil, původně vyčištěnou parcelu fond převedl. Tehdy likvidaci už černé skládky zaplatila karlovarská radnice a podle tehdejšího vyjádření Stanislava Průši, vedoucí odboru životního prostředí, hodlal magistrát náklady vymáhat po pachateli.

A ten po letech průtahů, dohadů a problémů sáhl po fyzickém násilí. „Prostě mu ruplo v hlavě,“ domnívá se jeden z očitých svědků.

Jak ochránit úředníky?

Tajemník radnice Jiří Vávra už delší dobu chce, aby na magistrátu, tedy v obou budovách, byli přítonní strážníci každý pracovní den. „V současné době však hlídkuje strážník pouze v budově magistrátu v Moskevské ulici. Je tam na měsíc na zkoušku. Pak se bude vyhodnocovat jeho přínos,“ říká tajemník Vávra, který si je ale vědom zásadního problému – město totiž nemá dostatek členů městké policie.

Podle strážníků by jejich přítomnost na radnici samotnou příčinu možného útoku nic ale neřešila. Tomu by mohly předejít jen detekční rámy na každém rohu.

Mluvčí radnice Jan Kopál přesto ale dodává, že vedení magistrátu se bude zabývat tím, jak zvýšit bezpečnost svých úředníků.

(iva, jako)