Naopak. Karlovarský stavební úřad při územním řízení v těchto dnech rozhodl o umístění stavby.

Přitom územní plán Jenišova podobnou výstavbu v centru obce vylučuje. „Proti rozhodnutí se odvoláme na Krajský úřad Karlovarského kraje. Stavební úřad s výstavbou souhlasil i přes negativní stanovisko obce. Úředníkům stavebního úřadu je zřejmě úplně jedno, že se nám zdvojnásobí počet obyvatel. Odvoláme se ihned po nabytí právní moci územního řízení, které tuto výstavbu schvaluje. V platnost vstoupí 1. května,“ zdůraznil starosta Ivan Truksa.

Podle starosty povoluje jenišovský územní plán v lokalitě, kde mají činžáky stát, pouze 220 bytů s 1 616 obyvateli. Už nyní je zde připraveno 188 parcel na rodinné domy. „Jestli k tomu přibyde 222 bytů, pak Jenišov nebude schopen pojmout takový počet obyvatel.“

Investorem sedmi čtyřpodlažních činžáků je firma Vaprostav Vladimíra Vasilijeva. Stavební povolení už získala. Ani ve čtvrtek jsme se mu nedovolali.

Jenišovští jsou z rozhodnutí stavebního úřadu rozezleni.

„Petici podepsala téměř každá rodina v Jenišově. To už dokazuje, že skutečně tuto stavbu Jenišovští odmítají. To by měl vzít stavební úřad v potaz,“ uvedl už dříve Zdeněk Bečvář, jeden z organizátorů petice proti činžákům.