„Vlastně ani pořádně nevím, co se stalo,“ vzpomíná na dramatické okamžiky policista Jan Koutecký. „Kamaráda jsem viděl, jak sedí na břehu. Pak jsem mu přestal na chvíli věnovat pozornost. Zaregistroval jsem jej až v okamžiku, kdy ležel na hladině obličejem dolů,“ říká začínající policista, který teprve v příštím týdnu začne studovat ve Školním policejním středisku v Domažlicích.

„Zpočátku jsem si myslel, že si jenom dělá srandu. Vešel jsem proto do vody, a několikrát do něj strčil. Teprve pak jsem poznal, že si srandu nedělá. Na místě, kde jsem jej našel, přitom bylo vody sotva do půli stehen,“ líčí Koutecký.

Společně se svým dalším kamarádem dostali čtyřiadvacetiletého muže na břeh, kde mu poskytli první pomoc. „Kdysi jsem kvůli lezení po skalách absolvoval základní kurz první pomoci. Něco mi v paměti utkvělo,“ říká zachránce. Zároveň přivolali záchranku.

„Měli jsme podezření na poranění páteře. Muž se prý při potápění udeřil do zad, na jejichž bolest si záchranářům stěžoval,“ říká k případu Lukáš Hutta, mluvčí zdravotnické záchranné služby. „Proto jsme zavolali vrtulník, který zraněného dopravil do Fakultní nemocnice v Plzni,“ dodává Hutta.

Jan Koutecký pracuje na obvodním oddělení v Ostrově pouhé dva měsíce. „K policii jsem šel proto, abych mohl lidem pomáhat,“ svěřuje se začínající policista. „Do vody bych samozřejmě skočil, i kdyby se topil někdo jiný, než můj kamarád,“ dodává.

„Za tento příkladný čin navrhneme Jana Kouteckého na ocenění od Červeného kříže,“ dodal k případu záchrany lidského života Pavel Valenta, mluvčí karlovarských policistů.