Slavný Žlutický kancionál je od neděle vyobrazen také na poštovní známce, kterou vydala Česká pošta. Ručně malovaný zpěvník písní si nechalo město Žlutice vyrobit před 452 lety od Jana Táborského z Klokotské Hory. Jeho tehdejší cena byla 306 kop grošů míšeňských. Známka v hodnotě deseti korun českých znázorňuje jeden motiv z kancionálu, konkrétně narození Páně. Návrh pro poštovní známku vytvořil Zdeněk Ziegler podle iluminace Fabiána Puléře.

„Návrh do námětové komise pošty podal Muzejní spolek Žluticka už před dvěma roky. Poté byl návrh schválen zařazen do emisního plánu, čehož jsme měli samozřejmě velkou radost,“ uvedl Petr Brodský z Muzejního spolku Žluticka. Vytišněno bylo patnáct milionů kusů této poštovní známky. „Díky této známce se dostane Žlutický kancionál do celého světa. Pro sběratelé je k dispozici pamětní list, obálky prvního dne vydání a samozřejmě také tématické pohlednice,“ dodal Brodský.

Korespondence, kterou lidé přinesli k přepážce České pošty, která byla přímo v místní galerii, byla označena poštovním razítkem s nedělním datem. „Jsem rád, že tuto první adventní neděli můžeme prezentovat poštovní známku, která je věnována motivu Žlutického kancionálu což bylo snem hlavně Petra Brodského a bývalého starosty Žlutic Jaroslava Vojty. Poslední známka se žlutickým znakem vyšla koncem 60. let,“ uvedl Lumír Brendl, člen předsednictva Svazu českých filatelistů. Po slavnostním představení známky vystoupil místní pěvecký sbor.

Do žlutické galerie zavítalo v neděli odpoledne několik desítek lidí. „Akci jsem si nemohla nechat ujít, protože je pro Žlutice velmi významná. Náš kancionál je vzácná památka a konečně se o ní bude vědět také za hranicemi České republiky, což není nikdy špatné. Bohužel jsem dorazila o chvíli později, takže na mě už známka nezbyla, ale zítra si ji zakoupím na poště,“ konstatovala Marie Hlávková ze Žlutic.

Většina lidí se poté odebrala na náměstí, kde se konalo slavnostní rozsvícení vánočního stromu, který místní občany nadchl. K poslechu zahrála skupina Roháči.