Kanoe Mattoni, monstrózní sportovně – kulturní akce Karlovarska se letos neuskuteční. Informovalo o tom před časem vedení karlovarského magistrátu.

Zajímali jsme se o to, proč? „Podle oficiálního stanoviska generálního sponzora jde o to, že závody světového poháru budou letos v Tasmánii a případný karlovarský závod by tak stejně nebyl v televizi,“ řekl deníku ředitel závodu Vlastimil Lepík. Podle něj akce Kanoe Mattoni měla již jedenáctiletou tradici. „Šeskrát se tu jel světový pohár, mistrovství světa, mistrovství Evropy, ale letos to budeme muset odpískat, protože chybí finance, které poskytl v minulých letech generální sponzor,“ vysvětlil Lepík.

Kanoe Mattoni nebyla ovšem jen vrcholným sportovním podnikem. Na vodě se za velkého zájmu lidí představila i karnevalová plavidla, jel se závod amatérů a v doprovodném programu vystoupila před Thermalem řada známých kapel, moderátorů a osobností. Spekulovalo se také o tom, že se už loňský závod jel pouze na udělenou výjimku, protože voda v říčce Teplá „není tak divoká“.

To ovšem Vlastimil Lepík jako důvod zrušení závodu popírá. „Teplou jsme dokázali na závody vždy připravit. Voda tu byla lehčí, to je pravda, ale vždy jsme splnili požadavky pro závod.“ Bohužel to vypadá, že se Kanoe Mattoni do lázní zřejmě hned tak nevrátí. Přitom v roce 2011 by se tu měl uskutečnit světový šampionát v kanoistice juniorů. „Nenajdeme–li ovšem sponzora, šampionát odřekneme,“ řekl Lepík.

Show na řece Teplé tedy končí. I na firmu Mattoni zřejmě dolehla světová finanční krize. Město však chce alespoň navázat na novinku, která provázela akci v loňském roce. A tak se Karlovaráci mohou v červnu těšit alespoň na druhý ročník Karlovarského karnevalu.