Důvodem k odchodu z koalice byl podle zelených jejich dlouhodobý rozpor s rozhodnutími vedení města.

„Strana zelených má výhrady vůči postupu koalice, například při zadávání veřejných zakázek, ale i v otázce angažmá Milana Kindla,“ uvedl některé z důvodů Dominik Jandl, předseda základní organizace Karlovy Vary. Podle zelených se rada města rozhodla spolupracovat s osobou podezřelou z porušení zákona. „Jak jsme uvedli již dříve, je jisté, že Milan Kindl jako proděkan Právnické fakulty Západočeské univerzity porušoval minimálně zákon o vysokých školách,“ dodal Jandl.

Dalším sporným bodem je podle zelených neprofesionální přístup města v otázce zápisu lázeňského trojúhelníku na Seznam světového dědictví UNESCO. „Podle nás město de facto připomínkuje věci, které již jednou schválilo,“ zdůraznil Michal Balík, který se problematice památkové péče věnuje dlouhodobě.

Zelení měli v osmatřicetičlenném karlovarském zastupitelstvu dva mandáty a s třinácti zastupiteli z ODS a devíti z ČSSD v něm měla tato koalice výraznou většinu. „Zelené naprosto chápu. Co by nyní v koalici dělali, když jeden z jejich zastupitelů z této strany vystoupil? Jejich důvody ale odmítám,“ reagoval na rozhodnutí zelených Tomáš Hybner (ČSSD), náměstek primátora. ODS a ČSSD má i po ztrátě podpory zelených v zastupitelstvu nadále těsnou většinu.

Koalice ODS a ČSSD oslabila. Maličko

Koalice ODS a ČSSD, která po čtyři roky vládne Karlovým Varům, po odstoupení Strany zelených ve vedení města zůstává. Sice oslabila, ale maličko. Stále vládne nadpolovičním počtem mandátů, i když po uplynulých komunálních volbách byla daleko silnější.

Z původních šestnácti zastupitelů má ODS nyní v zastupitelstvu jen třináct, protože v průběhu let své tři členy vyloučila. Devítičlenná ČSSD zase stabilně postrádá svého zastupitele Radka Nováka a Stranu zelených opustil Libor Balák, který uvedl, že v zastupitelstvu bude hlasovat jako nezávislý.

Z původních sedmadvaceti členů tak koalici ODS a ČSSD nyní tvoří dvaadvacet zastupitelů. Což je stále nadpoloviční, byť těsná většina, protože k prosazení jejich záměrů stačí ODS a ČSSD dvacet hlasů.

Podle Tomáše Hybnera (ČSSD), náměstka karlovarského primátora, bude vedení města v práci zesnulého Pavla Žlebka i nadále pokračovat. „Na tom jsem se se členy Strany zelených domluvil. Budeme dále pracovat na studiích udržitelného života i na Ekoncentru. Jako problematický vnímám návrh zelených, abychom vyhlásili referendum ke vstupu Karlových Varů do UNESCO, i když vedení města oceňuje, že se k tomuto tématu rozpoutala plošná diskuze,“ uvedl náměstek.

Ani další návrhy zelených, například vykoupení pozemků v bývalém kamenomu a zabránit tak výstavbě hotelu Grand Majestic, město nemůže podle Hybnera akceptovat.

Poněkud odlišný názor má na zúžení bývalé tříčlenné koalice karlovarská opozice.

„Vystoupení Strany zelených ze současné koalice vnímám ve dvou rovinách. V té první to beru jako logický krok, byť přišel pět minut po dvanácté. Odráží tak snahu nového vedení místní organizace zelených o změnu přístupu k řešení komunálních otázek a je snad tak náznakem rozumového a rozumného rozhodování v projednávaných otázkách namísto dosavadního poslušného „mávání“ v rámci koalice,“ uvedl zastupitel Petr Kulhánek (KOA).

Ve druhé rovině je to podle Kulhánka další krok v postupném, ale setrvalém oslabování koalice ODS-ČSSD, které je důsledkem vršících se kolizních rozhodnutí.

„Zelení jsou po třech „opozičních“ členech ODS dalším článkem z rozpadající se mozaiky modelu městské vlády, kde klientelismus a osobní zájmy jsou nadřazovány nad prospěch města a jeho obyvatel. Mohu jen doufat, že společně s několika dalšími „prohlédnuvšími“ zastupiteli současná koalice ztratí pohodlnou většinu a podaří se tak do podzimních komunálních voleb řady nekompetetních rozhodnutí vyvarovat. Z minulosti již víme, že právě před volbami může být enormní spěch a tlak na to stihnout schválit ještě vše možné i nemožné,“ dodal Kulhánek.