Kde hledat příčiny tak velkého volebního propadu ODS v krajských volbách? Jak vzniklou situaci hodnotí karlovarská ODS, která v Karlových Varech skončila až na čtvrtém místě za ČSSD, Alternativou a Hnutím Doktoři? Na to jsme se ptali čelných představitelů ODS ve městě.

Podle Antonína Vlka, předsedy místní organizace ODS, je na vině špatná centrální strategie strany, především ve zdravotnictví. „V rámci regionu jsme chybovali v komunikaci a podcenili vliv Doktorů. Vedení kraje, především náměstek Jiří Mutinský, nebylo schopné vysvětlit a interpretovat transformaci ve zdravotnictví. Zodpovědnost náměstka Mutinského pak vzal na sebe hejtman, což také nebylo šťastné. Pro nás je výsledek voleb lokální rána,“ uvedl Vlk.

Na lokální úrovni se podle Vlka chyby opakovaly, především ve zdravotnictví, což mělo za následek odliv voličů. „Musíme se zamyslet a poučit. Chyby jsme udělali. Za dva roky jsou komunáln volby, je nezbytné zlepšit komunikaci,“ dodal Vlk. Podle něho si v krajských volbách dobře vedl například Petr Keřka, ale připustil, že Jiří Kotek a Jan Horník z Alternativy byli ve volbách v Karlových Varech úspěšnější.

Také náměstek primátorky, budoucí krajský zastupitel a místopředseda místního sdružení ODS Petr Keřka připustil, že ODS v krajském městě prohrála.

„A to poměrem, na který jsme doposud nebyli zvyklí. Pevně věřím, že si analýzu tohoto výsledku i jeho možných příčin udělá každý člen našeho sdružení proto, abychom tento nepříznivý výsledek dokázali v dalších volbách zvrátit,“ poznamenal Keřka, který zásadní propad ODS v Karlových Varech vidí především v malé či vůbec žádné prezentaci, komunikaci a obhajobě témat a projektů.

Zatímco Keřka dostal v Karlových Varech 283 preferenčních hlasů, opoziční zastupitel Jiří Kotek z Alternativy 878. „Musím tak v tomto volebním poločase z pohledu zastupitelstva našeho města uznat svou porážku v poměru 3,1 krát menším počtem obdržených hlasů. Je to pro mě výzva, abych tento výsledek ve volbách 2010 upravil minimálně na poměr 4,36 krát větší v můj prospěch, který jsme si odnesli vzájemně z prvého komunálního volebního střetu v roce 2006,“ dodal Keřka.

Primátorka a předsedkyně klubu ODS Veronika Vlková uvedla, že za neúspěch strany může řada faktorů. Sama kandidovala do kraje na 20. místě a do zastupitelstva se tak nedostala. Podle ní šlo o nevolitelné místo, proto podle jejích slov dostala málo preferenčních hlasů.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká