Už 15. září se sejdou karlovarští zastupitelé na svém prvním poprázdninovém jednání. Ačkoliv je kauza Ivany Doubové, vedoucí stavebního úřadu, která díky územnímu plánu zhodnotila své pozemky ve Staré Roli téměř o 27 milionů korun, pro vedení karlovarského magistrátu uzavřena. Opozice chce přesto na tomto jednání tento případ a jeho vyřešení znovu otevřít. Usiluje o to Petr Kulhánek (KOA), který už svůj návrh o zařazení daného bodu do programu předal toto úterý organizačnímu oddělení karlovarského magistrátu.

Kulhánek ve svém zdůvodnění uvádí tyto okolnosti, proč chce bod zařadit do programu: „ Při konstatování rada města na svém jednání 25. srpna, kdy neshledala žádný důvod pro jakékoli rušení pracovního poměru Ivany Doubové vedoucí odboru úřadu územního plánování a stavebního úřadu, zazněla řada tvrzení, která jsou v rozporu se skutečností.“ Kulhánek dále uvádí, že existuje mnoho rozporů v jednotlivých analýzách, které byly v rámci této kauzy zpracovány. Upozorňuje i na to, že ne všechny závěry byly jednoznačné. Proto považuje za rozumné to vysvětlit veřejně.

Otázkou ale je, zda tento materiál bude do programu zastupitelstva vůbec zařazen. „Tento případ je natolik závažný, že by v zájmu vedení města mělo být, aby mohlo své počínání vysvětlit. Je svaté právo opozice, že chce vysvětlení kroků či s píše nekroků magistrátu,“ poznamenává David Ondráčka, ředitel organizace Transparency International, která tuto kauzu sleduje.

„Jsme sami zvědaví, jak tento případ dopadne a rozhodně ho budeme nadále monitorovat. Podle nás jde totiž minimálně o neetetické jednání vedoucí odboru. Už jen proto by měla z funkce odejít,“ dodává ředitel organizace moniturující korupci ve světě.

Advokát Transparency International Petr Prchal, který už Karlovy Vary navštívil a hovořil zde s občany o palčivých a křiklavých problémech tohoto města před třemi lety, navíc říká, že do případu mohou zasáhnout sami občané. „Lidé mají ze zákona o obcích sami možnost zařadit svůj bod do programu. K tomu musí sepsat petici, kterou musí podepsat minimálně půl procenta voličů. Pokud tuto povinnost splní, musí zastupitelé jejich bod do programu zařadit. Zákon už ale politikům nenařizuje, že musí k tomuto bodu zaujmout konkrétní stanovisko,“ vysvětluje právník Prchal.