Kino Čas je doačasně uzavřeno. A zda se v něm bude promítat i nadále, bude jasné až v pátek. V tento den by se měla podle Ivana Šendery, místopředsedy obecně prospěšné společnosti Karlovarské Městské divadlo, dohodnout mandátní smlouva mezi divadlem a radnicí. Kino Čas totiž od 1. dubna převzalo do nájmu od města právě divadlo.

Posledním dnem v březnu ale zároveň vypršela smlouva na provozování kina společnosti Atyp film, která pro kino filmy z pověření odboru kultury dosud zajišťovala a také je zde promítala. I tato smlouva bude řešena mezi divadlem a radnicí až v pátek.

„Do konce týdne bychom od radnice kino předat a my jej převzít,“ uvedl Ivan Šendera. Zároveň ale jedním dechem dodal, že pokud se na smlouvě o kino s městem a společností Atyp film nedohodne, pak jej nepřevezme. „Nemáme ani korunu na provoz. A naším cílem je, abychom městský rozpočet kinem zatížili co nejméně,“ dodal Šendera. Jak? Obecně prospěšná společnost Městské divadlo hodlá pronajmout předsálí kina, sklady a kanceláře v prvním patři soukromým společnostem.

A právě to je zřejmě problém.

Otazníků kolem dalších fingování kina Čas je ale mnohem více. Dagmar Laubová, Jarosdlav zach a Ivan Šendera odmítli sdělit, komu hodlá divadlo prostory pronajmout a kolik peněz na další provozování kina navrhl Radek Uhlíř ze společnosti Atyp film. „Ve smlouvě jsou dvě částky,“ sdělil. Na dotaz, kolik Uhlíř požaduje, dodal, že ve smlouvě jsou dvě částky. Jaké? „Iks a iks,“ dodal stroze. Na další naléhání dodal, že Divadlo navrhuje Uhlířovi pět tisíc měsíčně a procento z obratu.

Radek Uhlíř byl sdílnější. „To, co mi navrhují, nepodepíši. To není smlouva, podle níž bychom mohli kino provozovat,“ uvedl.

Šendera zároveň zdůraznil, že nic neví o tom, že by kavárnu měl do nájmu dostat jeden z politiků ODS. „Vyhlásíme výběrové řízení,“ odmítl sdělit více.

V kině Čas jsou podle Divadla nutné investice, ale přestavbu kavárny a dalších komerčních prostor si prý bude pronájemce hradit samostatně.