V karlovarské nemocnici je od pátečního večera hospitalizován s vážným stavem už třetí pacient, u něhož laboratorní výsledky potvrdily nákazu virem H1N1.

Jak informovala mluvčí nemocnice Zdena Marková, jde o pětapadesátiletého muže z Merklína na Karlovarsku. „Pacienta jsme přijali s rozvinutým zápalem plic. Kvůli velkým dýchacím potížím byl napojen na přístrojovou ventilaci. Prvotní výsledky nemocniční laboratoře ukázaly, že jde o infikaci virem H1N1, a muži byl ihned nasazen lék Tamiflu. Definitivní potvrzení, zda jde skutečně o tento virus, budeme mít až po zpracování vzorků v referenční laboratoři,“ upřesnila s tím, že muž leží na oddělení ARO.

Stav muže se během víkendu zlepšil. Zatímco v sobotu byl ještě velmi vážný, nedělní prognózy už byly optimističtější. „Zatím to vypadá, že průběh nemoci by u něho nemusel být tak dramatický. I nadále je však napojen na plicní ventilaci,“ doplnila.

V karlovarské nemocnici byli za poslední dva týdny hospitalizováni už tři vážně nemocní pacienti s virem H1N1. Třicetiletá žena s chronickým onemocněním nákaze podlehla 22. října, a to v důsledku kombinace dvou diagnóz, zemřela na selhání srdce. Stav druhého pacienta se od minulého týdne nezlepšil. „Je stabilizovaný, ale jeho stav je velmi vážný a bohužel se nezlepšuje. Stále ho držíme v umělém spánku a je napojen na plicní ventilaci,“ konstatovala Marková.
Dodala, že všechny tři případy mají jen jedno společné – všichni tři pacienti jsou chronicky nemocní. „Nejsou však ani z jednoho místa bydliště, ani ze společného kolektivu,“ uzavřela mluvčí.

Karlovaráky tyto zprávy nemile zaskočily. „To víte, že mám strach. Nemám ale žádné velké zdravotní problémy, a tak doufám, že budu proti tomuto viru odolný,“ dodal Václav Neumann.