Projekt CULTURA 2000 – Thermae Europae měl povznést odbornou úroveň lázeňství a zajistit Karlovým Varům lepší pozici v konkurenční nabídce jiných zemí.

„Na to bylo z veřejných prostředků uvolněno 30 milionů, 10 milionů z rozpočtu měst a 20 milionů z evropského fondu. Projekt měl formální podmínku účasti pěti partnerských měst z různých států,“ vysvětlil záměr opoziční zastupitel Jiří Kotek.

Zároveň ale poukázal na to, že projekt se začal plížit v mlze nejasného financování. „Na řadu takových okolností upozornila opozice při jednání zastupitelstva a žádala dokumentaci a vysvětlení. Vedení města reprezentované primátorkou Vlkovou však před odpovědností uhýbalo,“ zdůraznil Kotek.

Zastupitelé i za těchto nejasností projekt podpořili. Například současný primátor Werner Hauptmann argumentoval tím, že jeho zastavení by bylo marketingovým šílenstvím.

Pouze pět zastupitelů trvalo na stop stavu a prověření všech pochybností.

Do celé záležitosti se nyní vložili vyšetřovatelé Evropské komise proti korupci a na čerpání financí z evropských fondů v projektu CULTURA 2000 – Thermae Europae vyslali specializovaný protikorupční tým přímo do Karlových Varů.

Vyšetřovatelé se usadili na radnici na několik dní a dle našich informací podrobili až několikahodinovým výslechům řadu zainteresovaných osob.