Proč krajští zastupitelé za ODS odešli z posledního zasedání, aniž by si vyslechli výklad koncepce zdravotnictví v Karlovarském kraji? Podle Josefa Pavla, krajského zastupitele a člena zdravotního a sociálního výboru, to v žádném případě nebylo z trucu.

„Prezentaci tohoto materiálu si každý ze zastupitelů pustí na CD romu. Na to, abychom ho prostudovali, máme celé prázdniny. Celý dokument o zdravotnictví je o sběru informací a dat a těch jsem viděl už několik. Přesto tento poslední materiál nepodceňuji. Sám jsem byl přítomen prezentaci koncepce minulé úterý na zdravotním a sociálním výboru,“ uvedl Josef Pavel.

Podle Pavla nejde o žádné nové informace, přesto si je vědom, že o budoucnosti zdravotnictví v kraji bude muset zastupitelstvo rozhodnout.

„My ovšem nejsme ti, kteří si ze zdravotnictví v kraji udělali politikum a invektivy hejtmana Novotného nejsou v žádném případě na místě. Klub občanských demokratů se seznamuje s problematikou zdravotnictví už několik let. Nyní musí rozhodnout současná koalice, která tento kraj reprezentuje,“ uvedl bývalý hejtman Pavel.

Odborný tým, který strategický dokument o další budoucnosti zdravotnictví v kraji připravil, pracoval pod heslem: „Dokud neznáme cíl, je každá cesta správná“. Tento dokument, který má Karlovarský kraj vypracován jako první v republice a podle něhož bude rozhodovat, obsahuje tři varianty.

Podle první může kraj postavit nemocnici na zelené louce mezi Karlovými Vary a Sokolovem, podle druhé odborně vyzdvihnout karlovarskou nemocnici, ale také zachovat základní medicínské obory v sokolovské a chebské nemocnici. Třetí varianta řeší, co by se stalo a hlavně kolik by stálo zakonzervování současného stavu, tedy fungování všech tří nemocnic v kraji.