Stavba padesáti luxusních bytů má být hotová na začátku roku 2010. Vzhled objektu se však odborníkům ani samotným Karlovarákům nelíbí, i když například náměstek primátorky Petr Keřka (ODS) na jeho moderním pojetí před časem neviděl nic špatného.

„Jsou to subjektivní názory. Řada starobylých měst ve světě má také moderní domy,“ reagoval začátkem roku Keřka.

Komplex je značně moderní a podle Karlovaráků se sem naprosto nehodí. „Je to hrozné a ještě horší jsou ty garáže vedle,“ komentoval včera stavbu jeden starší muž a ukázal rukou na nevzhledné garáže pod Imperialem, které od Královské vyhlídky dělí pár metrů.

Ačkoliv mluvčí firmy Satpo Daniela Jedličková říká, že jde o architektonicky citlivě řešené moderní budovy, odcházející vedoucí oddělení památkové péče karlovarského magistrátu Miloš Hladký v lednu konstatoval: „Abych řekl pravdu, tak současná podoba ještě ujde. Ta varianta před tím byla daleko horší.“ Jeho slova tehdy potvrdil i šéf Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka. „Varianta předtím – to bylo monstrum.“

Původní návrh podle Hladkého totiž počítal s objekty, které měly mít rovné střechy. To byla jedna z hlavních věcí, která památkářům vadila.

„Díky našim požadavkům došlo i k redukci vikýřů, ke sjednocení oken, která měla původně různé velikosti. Dosáhli jsme částečně i změn v architektuře. Ale celkový vzhled jsme ovlivnit nemohli,“ vysvětlil tehdy Hladký.

Ani Procházka nemohl jako památkář stavbu omezit. Územní řízení a povolení totiž vydali jeho předchůdci.

Jediným, kdo mohl zasáhnout, byla rada. Stavební povolení na tuto akci bylo vydáno už v roce 2003. V té době v ní seděli tito lidé, kteří jsou radními i nyní: Jana Petříková, Martin Zeman a Václav Larva (všichni ČSSD).