Kdo by se domníval, že pohostinská zařízení v menších obcích trápí hospodářská krize ještě více než jiná odvětví, tak by se mýlil. Provozvatelé těchto zařízení zatím na problémy nežehrají a někde dokonce zákazníků oproti minulým letům přibylo.

Takové zkušenosti mají například v jáchymovském hostinci Krmelec. „Hostů je zhruba stejně, akorát přijížídí méně cizinců, zvláště Němců,“ konstatoval Petr Fárek, provozovatel hostince. „Stěžovat si zatím tedy nemůžeme,“ doplnil Fárek.

Podobně je na tom hospoda U Lípy ve Velichově. „Osobně jsem hospodářskou krizi pocítil jen lehce, ale jako provozovatel hospody recesi na tržbách nepociťujeme. Zákazníků je stále stejně jako v předešlých letech,“ řekl Jan Bitman, provozovatel hospody ve Velichově.

Ani Ostrovské hospody a restaurace nezejí prázdnotou. „Krize? Vůbec jsme si jí nevšimli, lidí sem chodí stále stejně, což je samozřejmě dobře,“ potvrdila Barbora Dvořáková z hospody U Doktora v Ostrově.

Některá pohostinská zařízení v horských oblastech naopak zaznamenali nárůst zájmu hostů a návštěvníků. „Máme radost, protože oproti minulým letům je naopak nárůst, který dosahuje až třiceti procent. Zatím jsme tedy s tržbami a návštěvností nadmíru spokojeni,“ sdělil Petr Janda, majitel hotelu Schwarz v Nových Hamrech.

Karlovarští restauratéři jsou oproti těm „venkovským“ ve výhodě. Karlovy Vary jsou o poznání navštěvovanější, než malá města v okolí. Přesto i oni zaznamenali mírný odliv klientů. „Spíše než hospodářskou krizí je to ale dané prázdninami. Lidé mají dovolené, takže méně chodí do restaurací,“ řekla svůj názor Kateřina Řežábková, provozovatelka karlovarské restaurace Panoptikum. „Myslím si ale, že pokud někdo chce dělat svou práci pořádně, a netouží jenom po snadném a rychlém zisku, lidé k němu cestu najdou, a rádi u něj peníze utratí,“ doplnila.

Ačkoliv jsou Karlovy Vary přes den plné turistů, večer jsou restaurace hlavně v centru lázní téměř poloprázdné. „Až mě to zaskočilo. nechodím do dražších restaurací pravidelně, ale jednou za čas ano. Obešli jsme tři. Na Malém Versailles jsme poslouchali v Karlových Varech už téměř povinnou ruštinu, ale hosté si objednávali večeře a byli spokojeni. V dalších restauracích už přímo u Mlýnské kolonády a na Staré Louce už bylo hostů daleko méně. Některé doslova zely prázdnotou. „Ono přece jenom dát si svě malá piva za devadesát korun není nic laciného,“ uvedla Jana Holická.

Magda Kaňovská, Jan Havelka