Karlovarský symfonický orchestr bude mít nového ředitele Zdeňka Vikora, který nastoupí do funkce v březnu. Podle Dagmar Laubové, náměstkyně primátora, si město od nového ředitele slibuje další rozvoj tohoto souboru.

Můžete v krátkosti vysvětlit důvody výměny ředitelů KSO?
Při prodloužení smlouvy stávajícímu řediteli Aloisi Ježkovi v únoru 2009 byl v sunesení rady města záměr vypsat výběrové řízení na místo ředitele do konce roku. Roli sehrála neuspokojivá finanční situace v této příspěvkové organizaci města v oblasti hospodaření s prostředky zřizovatele, nedoržování některých ustanovení zákoníku práce, nejasná personální politika, celková stagnace orchestru, absence zahraničních koncertů. Dále poté nevýznamný podíl na samofinancování tělesa a v neposlední řadě špatná a pomalá komunikace současného ředitele s zřizovatelem. Uvědomujeme si, že KSO je rodinné stříbro a je naší povinností nejen ho udržovat a chránit, ale především ho rozvíjet.

Jak dlouho podle vás stagnace tělesa trvá?
Podle mě během posledního desetiletí zaznamenává orchestr po všech stránkách celkovou stagnaci. Žije jen z podstaty, přežívá sezonu za sezonou v určité letargii a stereotypu s absencí jakékoliv inovace. Postupně narůstají vnitřní konflikty, pohromadě jej drží pouze fixní plat hráčů, zejména nyní za hospodářské krize. Dávno již měla být se strany vedení orchestru snaha o ne dílčí, ale o komplexní řešení všech problémů.

Jaké jsou nároky na nového ředitele orchestru?
Nový ředitel KSO by měl být nejen hudebně a kulturně vzdělaný, ale musí mít i hlubší znalosti ekonomické, schopnosti manažerské a prvotřídní orientovanost v zákonech ČR.

Jak byste situaci, která podle vás v KSO panuje, řešila?
Je třeba nastavit podmínky pro půjčování majetku zřizovatele, dodržovat zákoník práce zejména v oblasti týkající se efektivnosti využívání pracovní doby. Měly by se také narovnat honoráře umělců, sólistů a dirigentů, více využívat místních zdrojů a dávat šanci studentům vysokých uměleckých škol. Možností je mnoho a bude velmi záležet na tom, jak bude nový ředitel kreativní.

Jaké tedy bude mít nyní Zdeněk Vikor úkoly?
Rozhodně budou nemalé. Dva však budou stěžejní. Ředitel bude muset hledat a najít taková úsporná opatření, která povedou k dodržení schváleného rozpočtu pro rok 2010 a udržet toto hudební těleso jako Karlovarský symfonický orchestr, včetně jeho obsazení. Musí být veden snahou o maximální dodržení dramaturgie pro stávající sezonu a samozřejmě připravit dramaturgii pro rok 2010–2011.