Už v pondělí 29. června budou karlovaršté zastupitelé schvalovat důležitý dokument. Jde o část smlouvy mezi městem a společností Lázně III Veso, která od města pronajatý objekt Lázně III.

Materiál ale v některých zastupitelích vzbuzuje dojem, že jde vlastně o souhlas s prodejem této cenné nemovitosti, a to právě pro současného nájemce.

„Zastupitelstvo bude konkrétně řešit odstavec 23.16 smlouvy o smlouvě budoucí kupní, která však zatím nebyla uzavřena. Zda se tak stane, to vyplyne právě z pondělního jednání,“ vysvětloval náměstek Tomáš Hybner (ČSSD).

Daná smlouva má být uzavřena s firmou Lázně III – Veso, které vedení města letošního ledna prodloužilo nájem až do konce roku 2059.

„Daný odstavec, který budeme na zastupitelstvo řešit, nařizuje Vesu splnit určité podmínky, v nichž jsou zařazeny i povinné investice. Pokud je dodrží, může nájemce začátkem roku 2012 požádat město o koupi tohoto objektu,“ upřesnil Hybner.

Podle něho to ovšem neznamená, že si Veso nakonec skutečně bude Lázně III kupovat. „Zastupitelé mu to po roce 2011 prodat nemusejí. Pak mu ale budou započítávat investice až do roku 2059. Daná nájemní smlouva je totiž vypověditelná pouze za předpokladu, že by Veso porušilo nájemní podmínky,“ pokračoval Hybner s tím, že vypověditelná by nebyla ani ta původní smlouva, která měla skončit v roce 2029.

Jak Hybner připomenul, existuje ještě další možnost, kdyby si Veso Lázně nekupovalo. „Musel by se objevit kupec, který by nabídl vyšší částku než 95 milionů vzešlých ze znaleckého odhadu a navíc by se musel s firmou Veso dohodnout,“ doplnil.

Přesto mají někteří zastupitelé obavy, že jde ze strany koalice a nájemce o cílený tunel, který se připravoval dlouhé roky. „Jen pozemky pod Lázněmi III mají hodnotu desítky milionů korun a tento objekt byl oceněný na 95 milionů. Já jeho cenu odhaduji na čtyři sta milionů. Město tuneluje městský majetek a za čtvrtinu ceny ho prodává nýmandům. Nad investicemi, které Veso do objektu od roku 1994 vložilo, visí jen mlha. Připomíná to prodej golfu, kde se započítávaly investice, až nakonec nájemce získal tento cenný majetek za zlomek ceny,“ konstatoval Jiří Kotek (Alternativa).

„Podle mého názoru je to nešťastný krok. Opět poukazuji na možnost pro město výhodnější a tou je cesta nájemního vztahu na dostatečně dlouhou dobu. Tak, aby si byl investor jist, že jeho investice budou mít dostatečnou časovou pojistku na své zúročení. Tento způsob město využilo v případě Zámeckých lázní a ukazuje se, že to bylo rozhodnutí oboustraně výhodné. Jak pro investora, tak pro město, které má reprezentativní balneoprovoz, zároveň však budova zůstává v jeho majetku,“ poznamenal Petr Kulhánek (KOA) a dodal: „U Lázní III jde navíc o kombinaci lázeňských a ubytovacích kapacit, tedy o investorsky ještě zajímavější příležitost. Z těchto důvodů nemohu s jakoukoliv možností prodeje tohoto městského historického majetku souhlasit.“

Náměstek Hybner na výtky zastupitelů reaguje, že i oni mohli přijít s nějaký scénářem na budoucí nakládání s tímto objektem. „Nikdo ze zastupitelů mi ale jinou analýzu nepředložil,“ uzavřel.

Budoucnost Lázní III se řeší už roky

Cenný objekt Lázní III je horkou bramborou pro vedení Karlových Varů už několik let a za tu dobu se objevila řada nápadů, jak osud památky řešit. Anabáze začala krátce po revoluci při privatizaci státních lázní. V roce 1994 tak vstupuje do Lázní III nájemce, společnost Veso.

Od tohoto roku je postupně upravována smlouva na základě různých dodatků. Díky nim tak byl například nájem Vesu prodloužen až do roku 2029.

Loni na jaře přišlo vedení radnice s návrhem založit společnost Curhaus, která by měla základní kapitál 58 milionů. Polovina měla patřit městu, druhá polovina Vesu. Tento návrh však nenašel v řadách zastupitelstva (obzvláště u ODS) řádnou podporu, a proto byl uložen k ledu.

Na konci loňského roku představuje primátor Werner Hauptmann (ODS) s náměstkem Tomášem Hybnerem (ČSSD) nový plán s Lázněmi III. V té době vstupuje do firmy Lázně III – Veso nový strategický partner, Bau – Reality (šéfem je Milan Špička z Bau– stavu). Primátor s Hybnerem vysvětlují, že situace je neudržitelná, nájemce do objektu neinvestuje, a proto s ním bude sepsána nová smlouva.

„Jsme rádi, že jsme díky tomu donutili Veso do nemovitosti investovat. Za to ale po nás chtěl nájemce záruku, a to pro případ, že by se ve městě změnilo politické klima. Chtělo záruku, že si bude moci lázně od města koupit,“ vysvětloval primátor.

Začátkem roku 2009 tak byl vyvěšen záměr prodeje lázní. Zájem o něj měly Caluma, Bristol a O co jim jde!? Všechny tři subjekty byly ale ze soutěže vyřazeny. Bristol například kvůli tomu, že chtěl Vesu vypovědět nájem.