Tabule informují řidiče o tom, jakou rychlostí sledovaným úsekem projíždějí.

„Je prokázané, že nemalé procento řidičů na podobná zařízení reaguje, a v okamžiku, kdy na displeji svítí vyšší rychlost, sundavá nohu z plynu,“ vysvětlil hlavní přínos nové technologie Marcel Vlasák, velitel městské policie. Měřicí tabule mají podle jeho slov doplnit radar, který strážníci využívají. Na rozdíl od jejich měření však informační tabule řidiče pokutovat nebudou.

Projekt měřicích tabulí posvětila bezpečnostní komise města, která navrhla radě města, aby se našly v rozpočtu peníze na zakoupení tohoto zařízení. Jeho součástí je i moderní software, díky němuž se strážníci dozvědí, jaká je v daném úseku situace.

„Známe tak dopravní vytíženost v dané lokalitě a pochopitelně i to, jakou rychlostí zde řidiči jezdí,“ řekl Vlasák. Podle jeho slov tedy není vyloučené, že se za měřicí tabulí sem tam objeví i radar strážníků. „Záleží na vyhodnocení dat. Osobně ale pochybuji, že by si za cedulí nechal dát nějaký řidič pokutu za rychlou jízdu,“ konstatoval velitel.

Výhodou zařízení je i jeho operativnost.

„Není totiž problém přestěhovat je jinam. To, jestli se v budoucnu objeví i na jiných místech města, záleží na podnětech z řad občanů, strážníků i státních policistů,“ vysvětlil Vlasák.

Strážníci městské policie měří rychlost už několik let. Soustřeďují se především na problémové lokality v centru města. „Mohu slíbit, že nikdy nebudeme stát u cedulí označujících začátek či konec města. Jsem odpůrce takového systému,“ ubezpečil karlovarské motoristy velitel městské policie.