Jejich velvyslancem se stal Franz Dahm, vinař, hoteliér a člen bernkastelského zastupitelstva. Jeho víno nabízí jeden ze stánků na vánočních trzích.

Vinařství má na březích Mosely tradici už více než dva tisíce let. První vinice zde sice už předtím měli Keltové, ale o masivní rozšíření pěstování vína se zasloužili až Římané. Legionáři totiž v rámci žoldu dostávali i dva litry vína denně. A dovážet je z Říma přišlo tehdejším hospodářům neekonomické, proto révu začali pěstovat v tehdejší Germánii.

„Naše vinice patří k nejmenším. Dohromady mají přibližně dva hektary,“ představil své „panství“ Franz Dahm. Přesto se mu každoročně daří vyrobit v průměru osm tisíc litrů vyhlášeného moselského vína.

Víno, které roste na břidlicových strmých svazích, které dávají moselskému nezaměnitelnou chuť, má podle legendy léčivé účinky.

Možná i to pojí Bernkastel s Karlovými Vary, které nabízejí sice obyčejnější léčivou kapalinu, vodu, zato s léčivými účinky, prokázanými dlouholetou praxí. Partnerství Karlových Varů s Bernkastelem začalo v roce 2000, kdy tehdejší hlavy obou měst podepsaly smlouvu o partnerství.

Vína z tohoto roku patří shodou okolností k nejdražším. „Mohlo za to deštivé počasí v září. Dobré hrozny jsme tehdy museli vybírat doslova kuličku po kuličce,“ vzpomínal při ochutnávce v karlovarské kavárně Café In Franz Dahm.

Vinařům na svazích v Bernkastelu sice částečně pomáhá technika, většinu práce však musí udělat ručně. Jde hlavně o sklizeň hroznů. Kvůli příkrým svahům nemůže do vinic technika, kterou nahrazují ruce vinařů a jejich pomocníků.