„Standardní postupy nemůžeme v tak rozsáhlém a složitém objektu použít,“ uvedl Oldřich Volf, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje pro Integrovaný záchranný systém.

Součástí cvičení byla i řízená evakuace šesti stovek lidí z objektu. Role figurantů se zhostili studenti karlovarských středních škol. Mezi komparzisty se objevili i dva vozíčkáři.

„Musíme zjistit, jak jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému zvládnou případnou krizovou situaci v multifunkční hale,“ vysvětlil Werner Hauptmann, primátor Karlových Varů.

Do akce se ale zapojil i Dopravní podnik Karlovy Vary. Jeho autobusy nejenže přivezly k hale komparzisty, ale postaraly se i o transport „zachráněných“ do bezpečí.

„Hlavním úkolem cvičení je zjistit případné nedostatky na všech úrovních. Bezpečnostní radou počínaje a samotným zásahem konče. Podle výsledků cvičení pak musíme upravit krizové plány a přesně určit úkoly jedotlivých složek při zásahu,“ doplnil primátor.

“Za hasiče mohu říci, že si s trochou nadsázky oddychneme, když začne hořet v nové hale. Zásah v té původní by byl daleko komplikovanější,“ řekl náměstek ředitele krajských hasičů.

Úkolem jeho kolegů z výkonu bylo prohledat celý objekt a pátrat po lidech, kteří nedokázali z nejrůznějších důvodů opustit budovu v rámci evakuace. „Proto jsme prohledávali i ta nejzazší místa haly. Stává se totiž, že v případě krizové situace někteří lidé zpanikaří, a nechovají se adekvátně situaci. Velké problémy taky dělá dav. Uprostřed shluku těl může jedinec snadno přijít k úhoně,“ vysvětlil Oldřich Volf.

Hasiči vyhodnotí první cvičení v hale, a na základě jeho výsledků přijmou opatření nutná při zásazích v tak rozlehlých objektech. „Věřím, že toto cvičení nebylo poslední,“ dodal Volf.