Zaměstnanci muzea slibovali, že návštěvníky přivítají ve zvláštních rolích, a tak se také stalo. Oheň ztvárnil archeolog Jiří Klsák, Vodu Pavla Perglová, Mor historik Stanislav Burachovič, Válku historik Jan Nedvěd a Smrt kurátor výstavy a historik Lukáš Svoboda. Právě tyto živly mají pro Karlovy Vary svou symboliku.

Navíc v sobotu 23. květnu uplynulo právě 250 let od ničivého požáru, při kterém tehdy, jak informoval Lukáš Svoboda, lehla jedna třetina domů v Karlových Varech.

„Naše muzejní noc je výjimečná a provedeme vás v rámci ní katastrofami, které Karlovy Vary zasáhly,“ uvedl kurátor výstavy a přitom neustále brousil svou kosu.

Mimořádná akce nabídla návštěvníkům kromě samotného zahájení výstavy o katastrofách a neštěstích, které měly zásadní vliv na dějiny lázeňského města a jež přenesli malíři na svá plátna, ale i bohatý doprovodný program, jehož součástí byly i Burachovičovy přednášky o karlovarských mordech.

Na muzejní noci se například podílel také populární Viktor Braunreiter se svým pouličním divadlem. Akci zakončil koncert karlovarské kapely Snímal Resources.

„Zřejmě je to poslední Muzejní noc, kterou ve Zlatém klíči prožijeme,“ dodal při zahájení akce kurátor výstavy Svoboda. Muzeum se má totiž kvůli prodeji domu Lázeňská 3 stěhovat.