Už příští týden, konkrétně 18. prosince, by mohli karlovarští zastupitelé schválit zásadní materiál ohledně Národního domu. Jde o takzvanou trojdohodu mezi městem Karlovy Vary, bývalým vlastníkem objektu Ivem Ouřadou a budoucím majitelem Národního domu společností Eltodo.

Pokud dohodu zastupitelé odsouhlasí, nic už nebude bránit tomu, aby mohlo Eltodo zahájit plánovanou rekonstrukci, kterou muselo kvůli sporům mezi městem a Ouřadou odložit. Informoval o tom náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD), který upřesnil, že v nadcházejících dnech bude ještě řešit daňovou problematiku spojenou s převodem této chátrající památky.

Podnikatel Ouřada však zatím nemá k trojdohodě konkrétní podklady.

„Ve čtvrtek jsem hovořil se zástupci Eltoda. Informovali mě, že aktualizovali poslední verzi trojdohody. Tento týden bychom měli jednat na finančním úřadě o dani z Národního domu,“ uvedl náměstek Hybner. Od finančního úřadu by rád slyšel radu, jak se může město zákonně vyhnout povinnosti zaplatit daň z této nemovitosti.

„Město odpustí panu Ouřadovi 20 milionů jako pohledávku. Z toho musí město odvést daň ve výši 7 procent, která činí přibližně 1,5 milionu,“ vysvětlil Hybner. Ten už před časem uvedl, že pokud ji město nezaplatí, tato povinnost by zůstala na Eltodu.

Náměstek Hybner by byl rád, kdyby se materiál o trojdohodě objevil na jednání zastupitelstva už 18. prosince. „Pokud se to nepovede, nejzazším termínem je pro mě šestý leden, kdy se bude schvalovat rozpočet města,“ dodal náměstek primátora.

V trojdohodě jde o to, že město upustí od všech exekucí na Ouřadův majetek. Tento podnikatel má naopak stáhnout všechny žaloby vůči Karlovým Varům. Na společnosti Eltodo by pak zůstala povinnost zaplatit daň z převodu nemovitosti ve výši 5,5 milionu korun.

O dohodě, která má konkrétní obrysy a která už míří na jednání zastupitelstva, však má Ouřada stále jen kusé informace. „Vše se dozvídám hlavně díky tisku, stále nic oficiálního nevím. Náměstek Hybner se mnou ještě nejednal,“ poznamenal podnikatel a dodal: „Vím, že se rýsuje jakási trojdohoda, ale dodnes jsem se ani nedozvěděl, co v této věci vlastně rada města schválila.“