Rekonstrukce karlovarské památky, Národního domu, je nadále na mrtvém bodě. Jediným východiskem z této patové situace, která je dávána za vinu bývalému vlastníkovi Ivu Ouřadovi, je právě dohoda vedení města s tímto podnikatelem. Tato zásadní informace zazněla na čtvrtečním jednání, kterého se účastnili zástupci společnosti Eltodo Národní dům (budoucí vlastník) a představitelé radnice.

„Zástupce firmy Eltodo přijala primátorka společně s právníkem radnice. Bavili se o možnostech dalšího postupu,“ informoval mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Jednatel společnosti Michal Pruner minulý týden nevyloučil možné uplatnění náhrady za ušlý zisk v případě, že by Eltodo nemohlo plánovanou rekonstrukci zahájit. Tu chtělo začít už začátkem letošního roku.

„O uplatnění náhrady se na této schůzce nemluvilo. Eltodo totiž město i nadále vnímá jako solidního partnera. Obě strany si uvědomují, že problém je na straně pana Ouřady. Nyní se budou zvažovat další kroky,“ uvedl Kaválek. Ten zatím nechtěl upřesnit, jaké návrhy konkrétně z jednání vzešly. Potvrdil ale, že jedním řešením je mimosoudní vyrovnání s Ouřadou.

Právě k tomu se přiklání i jednatel Eltoda Pruner.

„Nicméně to neznamená, že by město panu Ouřadovi ustoupilo. Na tom trváme,“ poznamenal mluvčí radnice.

Návrhy vezme v pondělí primátorka Veronika Vlková (ODS) na jednání politického klubu ODS. To samé udělají radní za ČSSD, které o to primátorka Vlková požádala. „Nevím, zda se to stihne a situací okolo Národního domu se na svém úterním jednání bude už zabývat rada města,“ dodal mluvčí radnice.

Město podepsalo smlouvu s Eltodem v červenci roku 2005. Měsíc před tím podal Ouřada žalobu na určení vlastnictví památky. Tím převod domu a jeho opravu zablokoval. Město tvrdí, že v době podpisu smlouvy o tom nevědělo.