„Klinika Erlabrunn disponuje kapacitou zhruba 450 lůžek, jejichž struktura je velmi podobná spektru péče v ostrovské nemocnici. Spolupráce je zajímavá i z hlediska dostupnosti obou nemocnic, kdy je možné klienta přepravit do sousedního zařízení během dvaceti minut,“ vysvětlila výhody obustranné spolupráce Andrea Vránová, mluvčí ostrovské nemocnice.

Cílem partnerství je podle ní také podpora přeshraniční spolupráce mezi oběma zdravotnickými zařízeními, například zajištění možnosti koordinace čerpání zdravotnických služeb. A to v případě akutní potřeby pro české občany v přeshraniční oblasti Německa a naopak pro německé návštěvníky v regionu Karlovarského kraje, včetně transportu klientů mezi oběma zařízeními.

„Plánované jsou i výměnné stáže, vzájemné pracovní návštěvy zaměstnanců a výměna zkušeností mezi jednotlivými nemocnicemi a lékaři obou nemocnic,“ dodala Vránová.

Vedení ostrovské nemocnice navštívilo Kliniku Erlabrunn letos v dubnu a rozjednalo celou řadu konkrétních možností spolupráce a vzájemné podpory.

„Prioritním tématem je v tuto chvíli diskuse a příprava podkladů, směřujících k možnosti získání dotace z projektu přeshraniční spolupráce Cíl III, který vypisuje Evropská unie,“ zdůraznila mluvčí Vránová. První společné projekty by měly být předloženy již v průběhu června letošního roku.