Karlovarský kraj, jako dotčený samosprávný celek v procesu posuzování vlivů na životní prostředí a změny některých souvisejících zákonů, oznamuje, že byla předložena dokumentace k záměru „Stanovení dobývacího prostoru Nová Role I a následná těžba výhradního ložiska Jimlíkov - sever“.

„Předmětem záměru je těžba kaolínu v novém dobývacím prostoru Nová Role I o rozloze 1 381 048 m2. Velikost plochy území předpokládané těžby suroviny bude 1 089 181 m2,“ uvedla Andrea Bocková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Předpokládaná výše těžby bude činit 100 000 tun. Dobývacím prostorem budou dotčeny tři katastry, a to Nová Role, Stará Role a Jimlíkov. „Oznamovatelem záměru je Sedlecký kaolín, akciová společnost, Božičany, kterou zastupuje Vojtěch Zítko, předseda představenstva,“ dodala Bocková.

„Zpracovaná dokumentace je k nahlédnutí na Krajském úřadě Karlovarského kraje, odboru životního prostředí, a vyjádření k dokumentaci je možné zaslat nejpozději do 16. května 2009 na Ministerstvo životního prostředí,“ upozornila mluvčí.

Proti rozšiřování těžby kaolínu protestují hlavně lidé, kteří v dotčených obcích bydlejí. „Připadá mi to nesmyslné. Je to nevratné ničení krajiny a rabování našeho společného nerostného bohatství pro soukromý prospěch,“ říká jeden z nich.