Nové vedení Vysoké školy Karlovy Vary (VŠKV) se chce distancovat od skandálu na právech v Plzni a zásadně odmítá, že by s Právnickou fakultou v Plzni byla tato škola nějak propojena. Podezření, že tomu tak není, se ale noví představitelé VŠKV nevyhnou.

Jak totiž vyplývá z nových informací, předseda správní rady VŠKV Jiří Drábek zná exděkana plzeňských práv Milana Kindla, který je považován za hlavního aktéra v této kauze, velmi dobře. Právě Kindl měl být přitom jedním ze spoluvlastníků karlovarské školy. Ta rázem změnila své majitele už letos v létě ještě před vypuknutím skandálu. Drábek přesto dále trvá na tom, že nové vlastníky VŠKV nezveřejní.

Podle Lidových novin Kindl zpracoval posudek ohledně prodeje dvou tisíc bytů firmy ČEZ v Mostě, který se uskutečnil před několika týdny. Kindl měl jako nestranný odborník navrhnout takové řešení prodeje, na němž později vydělal jeho známý, a tím je právě Drábek.

Exděkan Kindl měl zavrhnout postupně různé metody prodeje. Jak píší Lidové noviny, prodat je nájemníkům by podle Kindla trvalo příliš dlouho, vadu by měla i případně založená družstva. Za nejvhodnější alternativu považoval, aby se byty prodaly vybrané firmě, která se zaváže je nabídnout nájemníkům. ČEZ pak Kindlovu kancelář oslovila, aby prodej zorganizovala. Výběrové řízení vyhrála akciová společnost Murom, kde předsedou představenstva je Drábek, zastoupeni jsou v ní ale i další lidé, kteří figurují ve firmě Iuris, jíž patří právě karlovarská vysoká škola.

Sám Drábek následně Deníku prozradil, že s Kindlem ho spojuje ještě další prodej. „Ano, znám pana Kindla, to ale ještě neznamená, že dobře. Zastupoval mě už před dvěma lety, kdy jsem za Murom kupoval byty v Mostě, nejde o ty od ČEZu,“ říká Drábek. Na dotaz, kdo tehdy kontaktoval koho, odpovídá: „Pana Kindla jsem si vyhledal sám.“

Drábek už ve středu uvedl, že funkci předsedy představenstva Iurisu vykonává na základě opce pro švýcarské právníky, kteří mají být podle něho vlastníky této společnosti a tedy i VŠKV. Ondřej Vislocký a Barbora Horáková, kteří podle sbírky listin každý předložili padesát procent akcií Iurisu na schůzi valné hromady letos v srpnu, jsou podle Drábka jen právníci jeho firem. Akcie jsou evidované na majitele, to znamená, že jejich vlastník může zůstat v anonymitě.

Deník proto zajímalo, jak došlo vůbec dohodě mezi Drábkem a novými vlastníky (švýcarskými právníky). „Zprostředkoval to jeden známý. Kdo to byl? To bych nerad uváděl,“ reaguje Drábek.

Kde tedy dostal informaci, že se v majetkové struktuře VŠKV chystají zásadní změny? „Prvním momentem bylo to, že jsem chtěl založit soukromou vysokou školu v Mostě, a tím jsem se dostal do problematiky školství. Ta ale nakonec nedostala akreditaci,“ vysvětluje šéf VŠKV, konkrétní informace ale neposkytl. „Kdo jsou vlastníci školy? Nepřáli si být jmenováni a jejich jména by vám stejně nic neřekla,“ podotýká.

Drábek zároveň vyvrací pochybnosti, že v případě VŠKV zastával funkci bílého koně. „Naprosto vylučuji, že bych byl jen nastrčnou figurkou a Vysokou školu Karlovy Vary měl dále řídit pan Kindl,“ odmítá případné propojení nový šéf školy.