Jeho hlavním tématem nazvaným „Od výživy k metabolickému syndromu“ bude hledání souvislostí mezi výživou, léčením a prevencí obezity. Setkání odborníků je pořádáno pod záštitou Evropské společnosti pro výzkum obezity, které předsedá Vojtěch Hainer, ředitel pražského Endokrinologického ústavu.

V rámci konference budou poprvé zveřejněny závěry celoevropského projektu Diogenes, do kterého se zapojilo více než 700 spotřebitelů z osmi evropských zemí. Těmi jsou Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Holandsko, Německo, Španělsko, Velká Británie a řecká Kréta. Během výzkumu dochází u účastníků nejdříve k radikálnímu snížení váhy — v průměru o deset kilogramů během dvou měsíců. V průběhu následujícího půl roku se pak zkoumá, který typ diety vede nejspolehlivěji k udržení snížené váhy.

„Hlavním cílem projektu Diogenes je dát evropským spotřebitelům jasná a vědecky zdůvodněná doporučení, který typ diety povede nejen ke snížení, ale hlavně k udržení redukované váhy,“ uvedla česká koordinátorka projektu Marie Kunešová, která je zároveň spolupředsedkyní 1. středoevropského kongresu o obezitě.

Marleen van Baak z Univerzity v Maastrichtu hodnotila v rámci projektu skupinu 200 osob, které měly možnost bezplatného výběru potravin v supermarketu a jejich výběr byl kontrolován počítačovým programem. Zajímavým výsledkem, se kterým Van Baak detailně seznámí účastníky konference, je, že vyšší obsah bílkovin v dietě pomáhal udržet úbytek váhy.

Další odborníci z francouzsko-české laboratoře pro klinický výzkum obezity budou referovat o výsledcích dalšího evropského projektu Nugenob. Ten ukázal, že obsah tuků v redukční dietě je pro úbytek na váze méně významný, než je celkový obsah energie v dietě.

„V přednášce profesor Nyakase z Budapešti zdůrazní důležitost dostatečného zastoupení mastných kyselin řady n-3 (především z ryb) ve výživě těhotných zvířat pro hmotnost potomka,“ říká Jana Stoklasová z pořadatelské agentury.

Na historicky první konferenci je přihlášeno podle Stoklasové celkem 320 odborníků, a to převážně ze střední Evropy. Hlavní referáty pronesou významné osobnosti evropské i středoevropské obezitologie. Součástí konference je rovněž Kulatý stůl obezitologů střední a východní Evropy, v rámci kterého budou diskutovány společné regionální problémy a možnosti spolupráce při sledování, prevenci a léčbě obezity a také výuky odborníků v této oblasti Evropy. Podrobnosti o konferenci jsou k dispozici na webových stránkách www.diogenes-eu.org.