Zatímco se plzeňská právnická fakulta zmítala a zmítá v aféře, jak se na této vysoké škole rozdávaly tituly, titul doktora práv v naprosté tichosti ještě obhájili tři studenti.

Své rigorozní práce uplynulé pondělí před tříčlennou komisi vedenou bývalým proděkanem Milanem Kindlem předložili Ronald Němec (ODS), předseda karlovarského občanského sdružení Mladí duchem a zaměstnanec advokátní kanceláře, a David Petrilák, který pracuje v karlovarské advokátní kanceláři Michaely Čihákové. Jako třetí obhajoval titul Marek Šlégl.

Jejich rigorozní práci kromě odvolaného Kindla posuzoval Ondřej David, jeho kolega ve firmě Kindl a partneři, a Daniel Telecký. Nově pověřený šéf plzeňské fakulty Jiří Pospíšil se o tom dozvěděl jen náhodou, a ihned po tom zastavil až do odvolání další obhajoby rigorozních prací.

„Nevím, zda mám mít radost, nebo brečet. Studoval jsem pět let, připravoval jsem se a byl vyzván k obhajobě. A nyní tohle. Jsem proto velmi rád, že má práce bude postoupena bude na přání Jiřího Pospíšila profesoru Karlu Eliášovi, aby ji přezkoumal,“ konstatoval David Petrilák.

Petrilák dodal, že je mu velmi líto, že stín aféry na plzeňských právech padne na všechny studenty. „Kouká se na nás, jakoby jsme si titul koupili. Já nyní hodlám vyčkat, až co řekne akreditační komise,“ řekl.

Ronald Němec je přesvědčen o tom, že svou rigorozní práci obhájil poctivým a standardním způsobem. „na práci jsme si dal záležet a konzultoval jsem ji s mnoha lidmi, kteří mi to mohou případně dosvědčit,“ uvedl.

Jako důkaz Němec zaslal redakci Deníku rigorózní práci samotnou. „Práci jsem konzultoval s docentem Kindlem a odevzdal ji v roce 2008. Proto jsem ji u něj musel obhájit. K obhajobě jsem byl navíc vyzván Kindlovou sekretářkou a jako student přece nemám právo zpochybňovat rozhodnutí o termínu mé obhajoby,“ uvedl Němec.

I Němec je prý rád, že se vše prověří a bude tak moci vyvrátit podezření, že by titul získal nestandarní cestou. „Všechny dostupné informace jsem tisku poskytl. Chci tak zamezit pošpinění svého jména. Lidsky mě mrzí a osobně se mě dotýká, že aféra spadá na všechny studenty této fakulty. Ti jsou podle mě dehonestováni a podezíráni. Já jsem na práva studoval šest let a nemám se za co stydět,“ zdůraznil Němec.

Na dotaz, kdy předpokládá, že titul třem novým doktorům práv fakulta oficiálně při slavnostní promoci udělí, Němec sdělil, že nemá ponětí. „Promoce byla vždy přibližně měsíc po obhajobě. Teď nevím,“ dodal Němec.

Proč bývalý proděkan fakulty Milan Kindl narychlo a téměř tajně zorganizoval obhajobu těchto rigorozních prací, to nesdělil. „Momentálně tady není a mobilní telefon nemá,“ sdělili v jeho advokátní kanceláři. Telefon nezvedal ani jeho kolega Ondřej David.

To, co se děje na právnické fakultě v Plzni, pozorně sledují i současní studenti. Vyjadřovat se ale příliš nechtějí.

„Nechci se k tomu vyjadřovat. Je to nepříjemné pro všechny spolužáky, doplácíme na to všichni. Ať se vše prověří, já mám svědomí naprosto čisté,“ uvedla Markéta Wernerová, karlovarská zastupitelka (ČSSD), která práva v Plzni studuje pátým rokem.