Zastupitelský klub ODS v Karlových Varech má od pondělka o další politiky méně. V pondělí, krátce po mimořádném jednání městského zastupitelstva, na kterém se řešil Integrovaný plán rozvoje města (IPRM), se z klubu ODS rozhodli odejít městští zastupitelé Eva Vighová a Pavel Ondrejcsik.

Důvodem pro tento krok byly dlouhodobé neshody uvnitř klubu, ale především fakt, že tito zastupitelé odmítli zvednout ruku pro schválení smlouvy na IPRM.

Vighová a Ondrejcsik jsou tak po zastupitelce Monice Makkiehové dalšími politiky, kteří klub ODS opustili. Makkiehovou vyloučilo vedení ODS už před časem, ale doposud ji o tom oficiálně neinformovalo.

Dalším v pořadí má být Otakar Maceška, který svůj odchod z klubu ODS teprve zvažuje.

„O vystoupení z klubu jsem přemýšlela už hodně dlouho. Poslední pomyslnou kapkou bylo pondělní zastupitelstvo, po kterém nám bylo vyčteno, že jsme nehlasovali pro integrovaný plán,“ říká Vighová a pokračuje: „Už delší dobu mi vadilo, že jsem měla hlasovat podle toho, co kdo řekne. To odmítám. Cokoliv jsme přitom na klubu řekli, to nemělo žádnou váhu. A proč jsem nezvedla ruku pro IPRM? Podle mě nebyl tento materiál dobře připraven a nebyla k němu ani pořádná rozprava.“ Jak Vighová zdůrazňuje, na rozdíl od mnohých koaličních kolegů ona sama nefiguruje v žádné kauze, kterou vyšetřuje protikorupční policie. Nikdy nebyla dokonce pozvána ani k výslechu. „Hlasovala jsem proti stavbě haly, proti prodeji domů v Lázeňské 1, 3 a 5, a dokonce i proti prodeji Severky,“ dodává.

Také pro Ondrejcsika bylo posledním důvodem k rozvázání spolupráce s klubem pondělní zastupitelstvo. „A to nejen to, co po něm následovalo, ale také to, co se dělo na samotném jednání. My čtyři jsme neustále vnímáni jako arogantní hlupáci, kteří mají potřebu s předsedajícími neustále něco řešit. Faktem je, že řada věcí je pro nás neskousnutelná, a to i to, že na klubu ODS se podstatné body neřešily. O těch rokují radní z ODS až před jednáním rady,“ konstatuje Ondrejcsik.

Zastupitelka Monika Makkiehová uvedla, že poslední kapkou pro vystoupení z klubu ODS pro ni bylo vypnutí mikrofonu diskutujícího občana na úterním zastupitelstvu. „Už jsme lidem na návrh Vladimíra Hůrky zrušili bod ´různé´, zatímco radní si jej ponechali. Takže mi není nyní jasné, kdy mohou občané na zastupitelstvu se svými připomínkami vystoupit. Já s některými jejich připomínkami nesouhlasím, protože už je vedou v takzvané osobní rovině, ale myslím si, že bychom se měli chovat vstřícněji,“ uvedla Makkiehová.

Makkiehové také vadí přístup některých radních za ODS. „Mně nebude radní Václav Tomášek (ODS), opravář výherních automatů, nařizovat, jak mám hlasovat, a přikazovat mi, že nesmíme hlasovat s opozicí. Nejsme frakce a koalici podpoříme každý dobrý návrh, ale pro nesmysly ruku nezvedneme,“ zdůraznila.

Jako jediný z takzvaných čtyř rebelantů ODS zůstává v klubu Maceška. „Ještě se rozmyslím, zda zůstanu. I já ale mám důvody pro to, abych z něj vystoupil. Vadí mi, že jsme neustále vnímáni jako opozice, která prý kazí dobré renomé koalice,“ dodává Maceška.

Podle našich informací už je některým členům odstupujícím z klubu ODS nevybíravě vyhrožováno.

Předseda místní organizace ODS Antonín Vlk nebral včera redakci telefon. Makkiehová, Vighová a Ondrejcsik sice už nejsou členy klubu ODS, stále ovšem zůstávají členy této strany. V zastupitelstvu tak budou i nadále hájit její barvy.

(jako, iva)