„Doufáme, že ODS v Praze podpoří nové pravicové sdružení v Karlových Varech. To současné se nyní nachází někde ve středu, nebo výstiženěji úplně mimo něj. Podle mě je to sbor lobbistů, kteří si nyní prosazují pouze vlastní představy a zájmy o vedení města. Jako příklad mohu uvést karlovarskou losovačku, o níž jsme už předem věděli, kdo ji vyhraje,“ uvedl Jan Vigh (ODS), jeden ze zakládajících členů nového sdružení ODS.

Akreditaci z Prahy ovšem ještě nové sdružení nemá. „Nyní žádost postoupíme oblastnímu sdružení ODS, členům výkonné rady kraje a budeme žádat o udělení licence,“ dodal Vigh.

Tento dokument chce nová ODS ve Staré Roli získat ještě letos v prosinci, nejpozději v lednu příštího roku. Do nového sdružení ODS ve Staré Roli je podle Vigha připraveno vstoupit téměř sto lidí. „A to i ze zakládajících členů karlovarské ODS. Připojují se i ti lidé, kteří zatím nejsou organizováni v žádné straně,“ vysvětlil Vigh.

Problémy města a Staré Role, jež se od lázeňského města odtrhla v roce 1976, nejsou ničím novým ani překvapujícím.

Přes dva roky usilují členové sdružení ve Staré Roli o zřízení této nové městské části lázeňského města. Nespokojení lidé vyjadřovali svou nelibost nad tím, že magistrát tuto čtvrť dlouhodobě ignoruje a nesplnil ani slib o dislokovaném pracovišti ve Staré Roli na Dni Karlovarského deníku. V současných dnech ovšem nespokojenost občanů graduje.

„Přihlášku podáme v nejbližších dnech. Chceme být stranou pravicového směru Karlovarská ODS už dlouho není stranou, kterou bychom mohli obdivovat. Pokusíme se strhnout i současné karlovarské zastupitele. Víme, že nespokojenost pravicových voličů s rozhodnutími karlovarské ODS stoupá,“ uvedl Jan Vigh.

Antonín Vlk, předseda místního sdružení ODS, k rozhodnutí Starorolských uvedl: „Ta věc je tu již několik měsíců a nepochybně souvisí se snahou o odtržení Staré Role od Karlových Varů. K žádosti jisté skupiny členů ODS s cílem založit paralelně další sdružení se vyjádří oblastní rada ODS a finální rozhodnutí je na výkonné radě ODS. Z logiky věci to považuji za nesmysl, protože běžně platí pravidlo, jedna radnice = jedno sdružení, ale má-li někdo ambice, může si samozřejmě žádost podat. Tuším, že v České republice fungují dvě paralelní sdružení snad pouze na třech místech. Nepovažuji to ale za šťastné.“

Prakticky ten samý názor zastává také Josef Pavel, přeseda regionálního sdružení ODS. „Nebude to jednoduché, ani samozřejmé. Ve městě, které nemá statutem zřízeny městské části, není druhá licence pro ODS samozřejmá. Podle mne je to vyrobený problém, ale to vše uvidíme až za několik měsíců,“ uvedl.