Vytvořit novou cyklostezku, která by se propojila s ostatními. To je cíl, se kterým ostrovská radnice koupila nepoužívanou železniční vlečku, která propojovala nádraží s kdysi úspěšným závodem Škody Ostrov.

„Po zavření továrny Škodovky jsme začali jednat o koupi této vlečky. To se rozběhlo už před několika lety. Škodovka však vyčkávala, zda případný kupec továrny nebude vlečku chtít využívat. Nyní jsme se domluvili s novým majitelem areálu, firmou Lofida, která vlečku využívat nechce a s jejím prodejem městu souhlasila,“ konstatoval Jan Bureš, starosta Ostrova.

Podle starosty způsobovala vlečka městu problémy. „Komplikovala nám život, protože vlastně rozdělovala Ostrov. Také ztěžovala například výstavbu zdejšího Teska,“ dodal starosta Ostrova.

Město koupilo vlečku včetně pozemků za šest milionů korun. „Dali jsme si však podmínku, že prodávající firma odstraní koleje a udělá některé důležité úpravy,“ nastínil Bureš.

Projekt cyklostezky, který dostal název Ostrovské Rondo, by se měl rozjet v řádu několika let. „Cyklostezka by se napojovala například na tu do Květnové. Vše záleží na finančních možnostech. Projekt připravujeme a pokud to vyjde, tak by podle mě měla cyklostezka vzniknout v roce 2011. Pokud to půjde dříve, tak to samozřejmě rozjedeme. Je to prostě otázka, kolik budeme mít finančních prostředků, zda se podaří získat na tento projekt dotace a podobně,“ doplnil Bureš.

Někteří lidé tento projekt vítají. „Určitě je dobře, že se radnice snaží něco v tomto směru dělat. Cyklostezka je podle mě dobrá varianta,“ řekl jeden z Ostrovských.

Jak to bude?

Ostrovská radnice chce odstraněním vlečky zkvalitnit síť cyklostezek. Ostrovské Rondo by se napojovalo například k cyklostezce v Květnové. Dále je také v úvaze v budoucnu realizovat cyklostezku do Jáchymova. Ta by si ovšem podle ostrovského starosty Jana Bureše vyžádala investice v řádu desítek milionů korun.