Sedmý ročník mezinárodního divadelního festivalu dětí a mládeže Soukání se totiž uskutečnil pod mottem Hrdina očima dětí.

Přehlídka dětských a mládežnických divadel si za sedm let existence vybudovala mezi mladými herci dobré renomé. Svědčí o tom i účast řady zahraničních souborů. „Letos se přihlásila divadla z Kolumbie, Velké Británie, Itálie, Německa a Švýcarska. A pochopitelně i čtyři české soubory, z toho dva z Ostrova, jeden z Aše a jeden z Brna,“ pochlubila se Irena Konývková, ředitelka akce.

Stačilo přitom relativně málo: umístit na webové stránky mezinárodní asociace amatérských divadel informaci o konání Soukání. „Na přehlídku se hlásily i další soubory ze zahraničí. Zájem projevili Rusové, Maďaři, Chorvati, Ukrajinci… Odmítala jsem je proto, že buď tematicky nebo zpracováním nezapadaly do dramaturgie přehlídky,“ vysvětlila její zakladatelka.

V jakém duchu se ponese další ročník, Irena Konývková zatím neví. „Ještě jsem o tom ani nechtěla přemýšlet. Po skončení akce si dám nějakou dobu pauzu, ale pak už musím začít pracovat na dalším ročníku. Přípravy totiž začínají téměř rok předem,“ doplnila ředitelka přehlídky dětských divadel.