Více než čtyři sta milionů korun mají hodnotu padesátníky, jejichž platnost sice skončila už na konci loňského srpna, ale lidé je stále mohou v bankách vyměnit. Tato možnost ale končí už za pár dnů, 31. srpna. Ti, kteří se s výměnou opozdí, budou mít ale stále šanci získat za padesátihaléře peníze zpět. Ještě dalších pět let – a to do 31. srpna 2014 – si je lidé budou moci vyměnit v sedmi pobočkách České národní banky, a to v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

A jak na tyto skutečnosti reagují lidé? Vědí vůbec o tom, že se dají ještě vyměnit? „Padesátníky už dávno neplatí, ale dají se ještě vyměnit, a proto doufám, že je lidé teprve začnou chodit vracet, aby o moc nepřišli. Počítám, že si lidé přijdou pro koruny až na poslední chvíli na konci měsíce,“ sdělila zaměstnankyně jedné z oslovených bank.

Lidé většinou už všechny padesátníky utratili, než přestaly platit, a proto je teď už nikdo nemá. „Mám dva padesátníky v peněžence na památku. Postupně jak stárnu, nechávám si v peněžence peníze, které už přestaly platit. Mám tam desetníky, dvacetníky, jeden čas jsem tam nosila i pětadvacetník, ale ten jsem ztratila, a teď mi do sbírky přibude i padesátník,“ konstatovala mladá matka dvou dětí z Karlových Varů.

Lidé na padesátníky už skoro zapomněli. Přestaly platit už před pár měsíci, a proto ve všech obchodech už zmizely. „Padesátníky už jsem dávno přestal řešit, před časem jsem si je všechny vyměnil a teď už se o ně vůbec nestarám,“ uvedl student Lukáš Mareš.

Pokud se chystáte vyměnit padesátihaléře, částka k výměně se zaokrouhluje na celé koruny, tedy při liché platbě směrem dolů. Společně s padesátníky můžete také bezstarostně vyměnit bankovky v hodnotě dvaceti korun, které stejně jako padesátníky přestaly platit před rokem a vypršení termínu jejich výměnyse také blíží.

Pokud lidé doma najdou ještě neplatné deseti a dvacetihaléře, mohou je vyměnit u České národní banky, ale už jen do konce října.

Proč se s padesátníky skončilo?

Jejich výroba nebyla zase až tak nákladná, ale jako oběživo začaly selhávat, protože se zpět do ČNB vrátilo pouze kolem 10%. Ke zpracování padesátihaléřů navíc není možné využít běžné linky, jako je to u ostatních mincí, a je proto nutné je zpracovávat ručně.

Nejvíce padesátníků v oběhu drží nejspíše numizmatici, pro které mají určitou cenu, dále je shromažďují lidé, kteří se věnují mariáši, ale i lidé, kteří si je chtějí ponechat domana památku.

(kk, luc)