Investor, společnost Transfer Europe Information (TEI), včera slavnostně otevřel garážovací dům pod hotelem Imperial. Novostavba si během své realizace našla v lázeňském městě ale řadu odpůrců i z řad odborné veřejnosti.

Například zastupitel Petr Kulhánek (KOA), který se včerejšího otevření účastnil, konstatoval, že garážovací dům navždycky změnil původní ráz lázeňského města. „Pohled na toto místo, například od Lázní III, už nikdy nebude takový jako v minulosti. Šlo přitom o jeden z nejtradičnějších pohledů v Karlových Varech. Investor slibuje, že garáže obrostou zelení. Otázkou ale je, kdy se tak stane,“ konstatoval Kulhánek.

Architekt Vlastimil Syrový, který se na stavbě podílel poslední rok, ale slibuje, že současná podoba garáží není konečná. „Tvrdou rovnou linii červené střechy rozbijí skleněné štíty, které budou přizpůsobeny okolní zástavbě. Ze střechy pak bude viset zeleň,“ upřesnil architekt Syrový.

Celkové náklady na výstavbu garáží podle jednatele TEI Martina Hájka se vyšplhaly na čtvrt miliardy korun. „Naše společnost je česká s ryze českým kapitálem. Akci spolufinancovala ČSOB,“ upřesnil Hájek. Jen změna střechy, kterou nájemníci využívat ale moci nebudou, vyjdou podle něho asi na 12 milionů korun. Dokončení všech prací je naplánováno do konce letošního roku, stavba už ale byla zkouladována.

Podle Hájka se v objektu nachází 130 parkovacích míst, které bude moci využívat veřejnost. 29 apartmánů, kde cena za jeden metr čtvereční se v průměru pohybuje kolem 95 tisíc. „Padesátimetrový byt vyjde na pět milionů a jeho součástí je i vestavěná kuchyně,“ doplnil Hájek s tím, že čtyřicet pět procent z bytů už je prodáno.

„Předpokládáme ale, že ne všechny byty se nám podaří prodat, a zůstanou tak nájemními,“ konstatoval Hájek.

TEI koupila pozemky o rozloze necelých pět tisíc metrů čtverečních pro výstavbu garáží v roce 2006 od města za cenu 3,5 milionu korun. V původním záměru podle primátora Wernera Hauptmanna (ODS) stálo, že půjde o garáže a prostory s komerčním využitím. „Jen se řešilo, zda tu budou byty či kanceláře,“ uzavřel primátor.