Bývalý šéf majetkoprávního odboru karlovarské radnice Stanislav Hubka (ČSSD) má problém. Na pozemku v Počernech, kde chce stavět a který podle mluvčího radnice Jana Kopála patří právě jemu, byl v sobotu pokácen vzrostlý zdravý strom. Jak mluvčí Kopál potvrdil, strom byl pokácen v rozporu s vydaným povolením.

„Když jsem zjistila, že se tu kácí, chtěla jsem vidět povolení. Nechápala jsem, jak může někdo kácet stromy v době, kdy se to nesmí,“ líčí Rozálie Petridesová, která bydlí nedaleko Hubkových a naproti danému pozemku. Firma Zitas TKO, která podle ní práce v Počernech prováděla, jí ukázala povolení vydané magistrátem v lednu.

Podle Kopála radnice takové povolení skutečně vydala. „Bylo však vázáno na dvě podmínky: majitel pozemků bude mít pravomocné stavební povolení a kácení se uskuteční v období vegetačního klidu, a to ještě samozřejmě není,“ upřesňuje mluvčí s tím, že ani stavební povolení žadatel nezískal.

Podle Hubky kácení ale on nenařídil. Místní však říkají, že se Hubka při tom angažoval. „Ano, to je pravda, kácení jsem chtěl totiž zastavit, protože se realizovalo bez mého vědomí,“ konstatuje bývalý vedoucí úředník.

Pozemek, na němž se kácelo, chce Hubka prodat, stejně jako další přilehlé parcely, na výstavbu rodinných domů, ačkoliv územní plán tu povoluje jen stavby vesnického typu. Jak už před časem bývalý úředník vysvětlil, postavit by se tu mělo asi osm domů.

„Na pozemek, kde došlo ke kácení, už mám smlouvu o smlouvě budoucí kupní. Došlo zde ale ke komuničnímu šumu, investor to špatně pochopil a začal s kácením, aniž bych to věděl. Všechny lidi, co u toho byli, jsem tak v sobotu vykázal z pozemku,“ pokračuje Hubka s tím, že povolení na kácení stromů vydal odbor životního prostředí na jeho osobu. „Právě proto jsem už problém sám odboru nahlásil,“ dodává exúředník.

Stejné stanovisko uvádí i radnice. „Povolení bylo vydáno majiteli pozemku panu Hubkovi, a to na pokácení čtyř stromů. V minulých dnech byl v rozporu s tímto povolením pokácen jeden strom, a to nikoliv současným majitelem pozemku, ale majitelem budoucím. Tomu tak hrozí pokuta až do dvaceti tisíc korun. Kácení oznámil sám současný majitel pozemku poté, co zjistil, že budoucí vlastník začal kácet,“ dodává mluvčí Kopál.

Představitelé Zitas TKO se od kácení distancovali a popřeli, že by s případem měla firma cokoliv společného.