Lidé se tak dozvědí, zda si dotyčný nežije nad poměry, podniká, zda si zakoupil akcie či jinak zbohatl. Zákon politikům a úředníkům navíc ukládá veřejně přiznat dluhy.

„Každým dnem dochází nová a nová čestná prohlášení. Zatímco v loňském roce to byla úplná novinka, letos politici a úředníci zareagovali na zákonnou lhůtu v předstihu,“ uvedl Jakub Kaválek, mluvčí karlovarské radnice. Ten zároveň ale zdůrazňuje, že majetková přiznání podávají dotyční podle zákona pouze za uplynulý rok.

„Zákon přísně upravuje také nahlížení do zveřejněných dokumentů na internetu. Anonymně do nich nahlížet v žádném případě nelze. Občan, který chce znát majetkové poměry zákonem daných osob, musí vyplnit formulář a po prokázání občanským průkazem od nás obdrží heslo, pod nímž si tyto stránky na webu otevře,“ vysvětlil mluvčí Kaválek.

Primátor, náměstci a radní karlovarského magistrátu včetně vedoucích odborů radnice a ředitelů základních škol musejí podle zákona o střetu zájmů v prohlášení uvést, jaký majetek v loňském roce nabyli. Zákon jim ukládá uvést, zda zakoupili nemovitost, dostali dar nad sto tisíc korun či jinak rozmnožili svůj majetek. „Tyto informace budou na internetu k dispozici začátkem června,“ dodal Kaválek.

Pro politiky není skutečně zákon o střetu zájmů žádnou novinkou.

„Ještě jsem to neudělal, ale počítám s tím. Je to zákonná povinnost. Čekám pouze na podklady od svého účetního,“ uvedl radní Václav Tomášek (ODS).

Radní Radek Novák (ČSSD) bude podávat majetková přiznání dokonce ve třech verzích. „Jedno jako karlovarský zastupitel, druhé jako krajský zastupitel a třetí jako člen regionální rady soudržnosti. Podám je v nejkratší možné době,“ uvedl.