Výhrůžky, strach o existenci, nátlak na zaměstnavatele, prověřování a lustrace. To vše je prý součástí letošní volební kampaně do krajských voleb v Karlovarském kraji. Tyto nechutné praktiky na vlastní kůži pocítili někteří kandidáti za hnutí Doktoři.

„Ve středu opustil naši kandidátku architekt Bokota. Bylo mu totiž řečeno, že pokud za nás bude kandidovat, přijde o smlouvu na projekt za 1,8 milionu korun pro firmu Bau–Stav. Jistá vlivná osoba z Karlovarského kraje prý podnikatelům sdělila, že pro jejich další aktivity v kraji je nezbytné, aby architekt Bokota z kandidátky Doktorů zmizel,“ líčila nátlak Berenika Podzemská, lídr hnutí Doktorů. Podle ní a jejích kolegů byli podnikatelé hrubým, mafiánským způsobem zneužiti.

„I oni musejí svým závazkům dostát, a stali se tak rukojmími krajské politické zlovůle,“ uvádějí Doktoři v prohlášení. „Rozumíme tomu, že architekt Bokota z kandidátky odstoupil, protože byla výrazně ohrožena jeho podnikatelská činnost. Už to, že nám sdělil skutečné důvody odchodu, je jistým projevem odvahy,“ uvedli za hnutí Doktoři Filip Berger, Berenika Podzemská a Vít Baloun.

Architekt Miloslav Bokota nechtěl důvody, proč náhle odstoupil z kandidátky lékařů, komentovat. „Je to má soukromá záležitost,“ podotkl. Na dotaz, zda za tím bylo vydírání, odpověděl: „Vydíráním bych to nenazval.“

V kontextu se zastrašováním architekta Bokoty padlo jméno Milana Špičky, šéfa stavební firmy Bau–Stav. Ten ale zásadně odmítl, že by měl s těmito praktikami cokoliv společného. „Práce pana Bokoty si nesmírně vážíme. Ano, je pravda, že pro naši firmu zpracovává projekty. Ale o nějakých výhrůžkách teď slyším poprvé,“ reagoval Špička. Na otázku, co říká na to, že jeho jméno je spojováno s tak závažným nařčením, odpověděl: „To jste řekli vy. Já s tím skutečně nemám nic společného.“

Také karlovarský hejtman Josef Pavel (ODS) jakákoliv podezření, že by jistá vlivná osoba z kraje lobbovala za to, aby Bokota odstoupil, důrazně odmítl.

„Nenutil jsem žádným způsobem architekta Bokotu, aby odstoupil z kandidátky hnutí Doktoři, ani jsem po nikom nechtěl, aby mu nějak vyhrožoval. Můj styl je jiný. Jednám otevřeně, a pokud proti někomu mám výhrady, jako například proti kandidátovi za hnutí Alternativa pro kraj panu Horníkovi, který podle mého čelí odůvodněnému podezření ze střetu zájmů, tak je řeknu otevřeně,“ uvedl hejtman.

Hnutí ale tvrdí něco jiného.

„Hejtman kontaktoval majitele soukromého zdravotnického zařízení a zaměstnavatele lékaře Bergera a sdělil mu, že Filip Berger by měl odstoupit z funkce tiskového mluvčího našeho hnutí,“ řekli lékaři.

Pokud by lékař Berger z postu mluvčího neodstoupil, následoval by podle členů hnutí Doktoři tvrdý postih. „Pak by nebyla krajem ustanovena komise, bez jejíhož rozhodnutí by nebylo možné činnost zdravotnického zařízení vykonávat,“ uvedli a vůči hejtmanovi kontrovali: „Filip Berger vzhledem k situaci majitele, který zaměstnává nejen jeho, ale i mnoho dalších zdravotnických pracovníků a investoval do tohoto zařízení nemalou finanční částku, souhlasil a na přechodnou dobu se stáhl. Na základě tohoto počínání komise zasedla a předmětné zdravotnické zařízení obdrželo patřičné dokumenty.“

Poukazují také na to, že nepřímým a skrytým výhrůžkám je nuceno odolávat více kandidátů a příznivců hnutí.

I to hejtman Pavel důrazně popírá.

„Nekontaktoval jsem žádné zdravotnické zařízení, aby odstoupil z funkce mluvčího hnutí. Myslím si, že kandidáti za politické hnutí a tedy lidé s určitým politickým názorem by se ani zastrašovat nenechali,“ vzkázal Doktorům s dodatkem, že jestli se hnutí Doktoři rozpadá kandidátka, svědčí to spíše o jeho vnitřních vztazích, o slabosti jeho programu a jeho lídra.

„Možná si jeho odstupující kandidáti představovali, že toto hnutí a jeho lídři budou vystupovat a jednat jinak. Třeba si také uvědomili, že hnutí nemá kromě osočování ODS a mé osoby žádný další program, který by mohl zaujmout voliče. Samozřejmě, na celé hnutí to nevrhá dobré světlo, a tak se nyní snaží najít nějakého nepřítele, někoho jiného, kdo za to může,“ reagoval karlovarský hejtman.

Doktoři ale poukazují na to, že nátlak je činěn i na další členy hnutí.

„Proto vše zveřejňujeme. Pokud bychom veřejnost neinformovali, byli bychom právem považování za zbabělce, kteří v politice nic nezmění. Víme, že s blížícími se volbami se tyto praktiky některých politických konkurentů a jejich pohunků budou množit. Nenecháme zastrašit. Budeme se bránit všemi legitimními prostředky. Možná jsme naivní, ale takto jsme si politickou soutěž opravdu nepředstavovali,“ vysvětlili kandidáti.

Lídr hnutí Podzemská závěrem přiznala, že situace je opravdu vážná. „Nikdo z nás si v tuto chvíli nemůže být jistý, s čím na nás kdo přijde,“ dodala lékařka s tím, že hnutí disponuje autentickými zvukovými záznamy, které potvrzují zastrašování jejich členů. „Zveřejníme je, pokud bude třeba,“ dodali Doktoři.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká