Závěry zprávy považuje ministr Martin Pecina za natolik závažné, že chce pronájem, který vyhrála slovenská firma Temparano, prošetřit Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ).

Některé zjištěné skutečnosti totiž vyvolávají podezření z korupce. K zaslání podnětu na NKÚ ale potřebuje ministr souhlas vlády. Jak v pátek informoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka, ministr tento bod ze středečního jednání vlády stáhl.

Podnět na NKÚ zatím tedy neodešel. Redakce Karlovarského deníku má ale jeho znění už k dispozici. V materiálu se píše: „Po změnách v čele ministerstva vnitra byla v tomto resortu zaznamenána řada různých podnětů, jejichž obsahem byly informace, podle nichž se při přípravě a realizaci pronájmu lázeňských domů ministerstva nepostupovalo v souladu s doporučeními provedeného externího auditu, ani hospodárně, efektivně a účelně. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto přezkoumat postup při pronájmu útvarem vnitřního kontrolního systému.“

V podnětu jsou zmíněny i obavy z možné trestné činnosti v případu tohoto pronájmu. „Poznatky zjištěné již při průzkumech v rámci přípravné fáze této kontroly ukazují na skutečnosti, které vyvolávají podezření z trestné činnosti a z korupčního prostředí, ovlivňujícího pronájem lázeňských domů,“ uvádí se v podnětu pro NKÚ.

Předchůdce Peciny Ivan Langer (ODS), za jehož působení na ministerstvu byly domy Temparanu pronajmuty, se proti auditu ostře ohradil, považuje ho za subjektivní závěr jednoho z odborů ministerstva a celou záležitost označil jako politickou objednávku ČSSD.