Dvě stě tisíc korun. Tolik peněz utratilo město v loňském roce za zahraniční cesty. Nejčastěji politici navštěvovali partnerská města ve Spolkové republice Německo. Na rozdíl od primátora Wernera Hauptmanna. Jeho první zahraniční misí bude Brusel.

„Na cestovném byla v loňském roce na tyto zahraniční služební cesty čerpána částka cca 200 tisíc korun. Cesty v rámci projektu Thermae Europae jsou hrazeny z peněz projektu a nikoliv města, proto zde nejsou zahrnuty. Jejich výčet má k dispozici Libuše Hánová jako manažerka projektu,“ uvedl Jakub Kaválek, mluvčí radnice.

Podle statistik, které město zveřejnilo, nejčastěji cestovali karlovarští politici do Německa. Karlovy Vary zde mají dvě partnerská města. Bern–Kasten Kues a Baden Baden. První zahraniční cesta Wernera Hauptmanna přesto vede úplně jinam. Cílem je Brusel.

„Obdržel jsem pozvání od předsedy vlády i místopředsedy Alexandra Vondry. Jde o vysoce prestižní akci na špičkové úrovni. Kromě jiného zdebudulobbovat také za Karlovy Vary. V Bruselu mám spoustu známých, například pana Svobodu, který má ve vládě v budoucnu působit,“ uvedl primátor. Pro něj je velmi podstatné, aby získal finanční podporu pro sídliště ve ve Staré Roli a Bohatice.

Libuše Hánová (ODS), manažerka projektu Thermae Europae, k zahraničním cestám uvedla: „V projektu Thermae Europae je přesně daný plán projektových aktivit, na které jsou vyčleněné finance z dotace Evropské komise, a to přímoz programu Kultura 2000, a mezi ně patří právě i pracovní cesty, mítinky a konference v rámci tohoto projektu. Z toho tedy vyplývá, že při nedodržení aktivit projektu Thermae Europae dojde k nesplnění podmínek stanovených komisí. Služební cesty jsou tedy nedílnou a nutnou součástí tohoto projektu a jsou přímo povinností v rámci komunikace všech partnerských měst projektu.“

„Veškeré pracovní cesty jsou tedy placené z peněz Evropské komise. Tříletý projekt Thermae Europae začal 1. října roku 2006 a bude ukončen 30. září letošního roku,“ dodala manažerka projektu Hánová.